Inhokkisanoja part. 2

6

Yksi blogini luetuimpia tekstejä menneiltä vuosilta on tämä suomenkielen kamaluuksia perkaava postaus. Ajattelin jatkaa ärsyttävien sanojen listaamista! Niitähän nimittäin piisaa.

Parhautta
Olisi parasta, jos tätä sanaa ei käyttäisi enää kukaan. Edes minä, joka aivan varmasti olen siihen joskus sortunut.

Jauhenliha, enään, niimpä, viellä, erinlainen, kuullostaa...
Mun mielestä ketään ei saisi päästää peruskoulusta, ennen kuin osaa kirjoittaa ilman tällaisia virheitä. Lukihäiriöisille annettakoon anteeksi jos välillä lipsahtaa, mutta muutoin kyse on silkasta välinpitämättömyydestä. Sielu itkee verta, kun kielemme tekee kuolemaa, eikä ketään kiinnosta oikeinkirjoitus. Oma syntini on niimpä, vaikka tiedostan että se kirjoitetaan n:llä eikä m:llä. Asiateksteihin osannen kirjoittaa oikeaoppisesti, mutta rennompiin viesteihin lipsahtaa miltei aina niimpä, sillä niinhän se yleensä lausutaan. Niinpä on pirusti vaivalloisempi äänijänteille! Säästelenkin sitä lähinnä tilanteisiin, joissa on aiheellista päteä jostakin. Niinpä kuuluu lausua niin, että tupla-i:stä tulee vähintään quadro-i ja p-kirjain pärähtää, niiiin-Pä. 😁

Suodatin kahvi, ruis sämpylä, appelsiini mehu...
Välillä hävikkiruokasovellus ResQ:ssa törmää kaikenlaiseen. Ei, en ostaisi yllä mainittuja tuotteita, sillä kyllä, mulle yhdyssanoilla on paljonkin väliä.

Tahtotila
Tahdon vain pois täältä.

Miekkonen
Yhtä sietämätön kuin naikkonen. Se joka näitä termejä viljelee arkipuheessaan, sietäisi tuta sormissaan näkymättömän karttakepin sivallus.

5

Fasilisoida
Työelämässä rakastetaan kaikenlaista fasilisointia. Fasilisointi suorastaan humisee tyhjyyttään, joten jos fasilisoinnin sijaan ei voi käyttää jotain muuta, suomenkielistä ilmaisua, ollaan luultavasti aika turhan puuhastelun äärellä.

Omata
Ihan varmasti oon kitissyt tästä aiemminkin. Joo joo, Kielikellon mukaankin on ihan sallittua sanoa ja kirjoittaa "omata". Silti arvostan yli kaiken ihmisiä, joiden en ole koskaan todistanut omaavan mitään tai peräänkuuluttavan toiselta jonkin ominaisuuden omaamista. Sivistyksen läsnäolon suorastaan aistii, kun osaa kiertää tämän typerän sanavalinnan.

Iso kirkko (=Helsinki)
Herra mun jee, miten korvien välissä läikähtää polttava tuska, kun joku sanoo käyneensä Isolla kirkolla.

Hox hox!
Meeppä muualle siitä huutelemasta. Hox juontaa juurensa käsittääkseni sanasta "hoksata" ja sillä kerjätään huomiota jollekin asialle. Miksei voi vaan kirjoittaa huom. tai huomio? Facebook-ryhmät ovat täynnä hox hoxia.

4

Kokoustaminen
Tässä on jotain ärsyttävää trendikkyyttä. Nykyaikana ei pidetä kokousta, vaan kokoustetaan. Nejjjjj tack.

Smuutie
Käviskös ihan vaan smoothie? Jookos?

30-kymppinen, 40-kymppinen
Hämmentävän paljon törmää näihin somessa! Moka on niin räikeä, etten kykene sanomaan mitään. Kaikki toivo on menetetty jo. Ja jos tämän on tarkoitus olla hauska läppä, niin v*tuiksi menee.

Situationship-suhde
Ollakko yhdessä vai eikö olla, kas siinäpä pulma. Ehkä pitäisi vaan #jätäse, jos suhde on niin vaikeasti selitettävää sorttia. Kaikenlaisten situationshippien on pakko olla vallitsevan, kevytkenkäisen Tinder-kulttuurin aikaansaannosta. En arvosta millään tasolla.

Suksee (=success)
Suksi kuuseen, se olisi suksee!

3

Nyksä (=nykyinen kumppani)
Tätä sanaa kun käytät, ei mene kauaakaan kun se onkin jo eksä!

Ketä-sanan väärinkäyttö
"Ketä tietää, mihin se uusi pitsapaikka on avattu?" Taas olisi sille karttakepille käyttöä. Mun puolesta sillä saa lyödä helvetin kovaa.

Drooni
Miksei se voisi olla vaan drone? Mielestäni drone istuu ilman sen kummempaa mukauttamista ihan sujuvasti suomenkieleen. Kuvauskopterin vielä ymmärrän, mutta drooni kuulostaa pirun typerältä.

Broccoli, avocado
Sen lisäksi että inhoan äsken mainitunlaisten, selkeiden sanojen pakkosuomentamista, inhoan myös sitä kun parsakaali kirjoitetaan muodikkaasti englanniksi broccoli, ja avokado c:llä, avocado. Kyllä, minua on hieman vaikea miellyttää. 😈

2

Makkispekkikset
Eli makkaraperunat. Kasvoille leviää vaimea hymynkare ekalla ja tokalla kerralla, kun kuulee sanaa käytettävän, mutta sittemmin iskee vakava-asteinen masennus. Makkispekkis on kaikenikäisten suosima hassuli sana, joka on syöpynyt somemaailmaan.

Ruikkari (=ruisleipä), broisku (=broileri), täyskäri (=täytekakku)
😒😒😒😒😒😒😒😒😒😒😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭👎👎👎👎

Leipasta
Voisitko vain leipoa kakun, onko ihan pakko leipasta? Leipasu sopis lähinnä siihen, kun tintataan toista kevyesti nenään.

Suun mukainen
Niin, olisihan se ihan tylsää sanoa, että ruoka on maistuvaa tai herkullista, kun voi nimittää sitä suun mukaiseksi.

Tulokulma
Olisi reilua, että vastapainoksi olisi olemassa lähtökulma. Käyttäisin sitä.

Terde (=terassi)
Terdessä on jotain teennäistä 70-luvulle jämähtänyttä nuorekkuutta ja juntihtavaa vibaa.

YASSSS
Täysin turhaa nuorisokieltä, joka lienee rantautunut jenkkilästä. Mitäpä sitä turhaan riemuitsemaan sanomalla "jee" tai "jes", kun voi sanoa muodikkaasti... YASSS!

1

Mitkä vivahteikkaan kielemme yksittäiset sanat saavat sut kiemurtelemaan paheksunnasta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti