Sitruuna-marenkijuustokakku

IMG_8722 
🍋🍋🍋
Jos multa kysytään, niin kyllä parhaita kakkuja on kaikenlaiset sitruunahässäkät! Omnomnom. Viime sunnuntainen äitienpäivä oli hyvä tekosyy testata itselleni uudenlaisen kakun tekoa: halusin tehdä uunijuustokakun, jonka pinnalle tulisi itse tehtyä lemon curdia ja marenkivaahto.
    IMG_8718 IMG_8726 
Kakku onnistui maun puolesta tosi kivasti! Ulkoisesti kakku olis voinut olla nätimpikin, sillä keksipohja ja täytekerros olivat vähän epätasaiset ja sekoittuivat paikoin keskenään. Kannattais varmaan tehdä asiat huolellisemmin ja esim. muistaa vuorata kakkuvuoka leivinpaperilla. 😂 No, makuun tämä seikka ei onneksi vaikuttanut mitenkään, ja hyvin kelpasi kakku kaikille kahvittelijoille. Käytin pohjana Heirolin sivuilta löytynyttä kakkuohjetta, jota hieman modasin.

Ostin joskus tyyliin viime syksynä ruuanlaittoon ja leivontaan tarkoitetun kaasupolttimen, mutta vasta nyt testasin sitä ekan kerran. Tää on niin mua: innostun jostain ideasta ihan älyttömästi, hommaan heti tarvittavat tarvikkeet tai esim. 10 kirjaa tietystä aiheesta. Sit intoilut unohtuu, kuten myös ne hankitut tavarat. Sit jonain päivänä katson kaappiin ja huomaan et oho, mullahan on tämmönen kaasupoltin täällä. 😆 Missään nimessä turha ostos poltin ei kuitenkaan ollut, vaan koen sille löytyvän jatkossakin käyttöä. Seuraavaksi vois kokeilla vaikkapa lohen liekittämistä.
   IMG_8724 
Sitruuna-marenkijuustokakku

Kakkuun: 
1/2 pkt digestivejä
100 g voita 
1 prk maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
1 prk sitruunan makuista tuorejuustoa (Valio Viola)
1,5 dl sokeria
2 tl sitruunan mehua
1 sitruunan kuori raastettuna
2 tl vaniljasokeria 
2 kananmunaa 
1 keltuainen 
200 g smetanaa

Murskaa digestivekeksit hienoksi muruksi, yhdistä sulatetun voin kanssa. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla (itse unohdin tällä kertaa reunat, ääh). Painele digestive-voiseos vuoan pohjalle tiiviiksi ja tasaiseksi pohjaksi. Paista keksipohjaa kymmenisen minuuttia 160-asteisessa uunissa ja anna jäähtyä.

Sekoita kulhossa tuorejuustot, sokeri, vaniljasokeri, sitruunamehu ja sitruunan kuoriraaste. Lisää joukkoon kananmunat ja keltuainen samalla edelleen sekoitellen. Lisää lopuksi smetana ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan keksipohjan päälle. Paista uunin keskitasolla ritilällä 160 asteessa n. 30-40 minuuttia. 

Avuksi tasaiseen kypsentämiseen kannattaa ottaa vesihöyry: kaada uunipellille n. pari desiä vettä ja laita pelti kakun alapuolelle uunin alimmalle tasolle. Kakusta saattaa irrota rasvaa, joten ritilä kannattaa suojata leivinpaperilla. Kakku on valmis, kun keskiosa hieman löllyy vuokaa tönäistessä, mutta reunat ovat kiinteät. Anna jäähtyä. 

Lemon curdiin:
2 keltuaista 
2 dl sokeria
1 dl vettä
0,5 dl sitruunan mehua
1 raastettu sitruunan kuori
4 tl maissitärkkelystä 
Pieni ripaus suolaa
50 g voita

Lisää kattilaan keltuaiset, sokeri, vesi, sitruunan mehu ja kuori, siivilöity maissitärkkelys sekä suola. Kuumenna seosta keskilämmöllä koko ajan sekoitellen n. 7-8 min, kunnes seos sakenee. Ota pois liedeltä ja sekoita joukkoon voi. Voit halutessasi siivilöidä lopuksi sitruunan kuoriraasteen pois lemoncurdista. Kakun pinnalle lemon curd kannattaa levittää vasta, kun tahna on kunnolla jäähtynyt.

Marenkiin:
4 valkuaista
2 dl sokeria

Mittaa valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään astiaan. Kuumenna astiaa vesihauteessa niin, ettei sen pohja osu veteen. Vatkaa seosta käsin vispilällä, kunnes sokerikiteet ovat täysin sulaneet. Kaada vaahto toiseen astiaan ja jatka sekoittamista sähkövatkaimella, kunnes vaahto on kovaa ja pysyy astiassa, vaikka sen kääntäisi ylösalaisin. Tässä menee helposti kymmenisen minuuttia, ellei pidempäänkin. Levitä marenkivaahto kakun päälle, liekitä kaasupolttimella väriä sinne tänne.

Marengin pintaan vielä vähän syötäviä kukkia ja avot!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti