Pätkisjuustokakku mirror glazella

mirrorglaze_cheesecake

Glada vappen, bara vatten! Vettä kyllä piisaakin, kun erehtyy kattomaan ikkunasta pihalle.

Tekaisin vapun kunniaksi kakkua. Teki mieli kokeilla taas jotain uutta, ja mieleen tuli peilipintainen mirror glaze -kuorrutus. Pienen ideoinnin jälkeen päätin leipoa juustokakun pätkistäytteellä ja suklaisella mirror glazella. Nooh... eipä mennyt kuin Strömsössä.

IMG_6883

Ensinnäkin juustokakun reunat jäivät vähän röpelöisiksi, koska olin vuorannut vuoan leivinpaperilla ja se oli hitusen rypyssä. Täytyisi keksiä keino tehdä kakku niin, että reunoista tulee mahdollisimman sileät! Tai löytyisi edes kikka, jolla pintaa saa jälkeenpäin siloteltua. Lisäksi, kakku ei tainnut olla tarpeeksi pitkään pakkasessa. Ohjeessa neuvottiin tunnin riittävän, mutta mä pidin kakun 1,5 h pakastimessa, eikä sekään tainnut olla riittävästi. Ensi kerralla otan kakun kylmästä vasta, kun se on aivan umpijäässä. 😀 Kylmän idea on siis se, että päälle valutettava kuorrute jähmettyisi mahdollisimman nopeasti. Nyt kuorrute vain valui kakun reunoja pitkin alas leivinpaperille. Saatoin myös hoppuilla liikaa kuorrutteen kanssa, ja ehkä sen olisi pitänyt vielä jäähtyä vähän aikaa. Jälkiviisaus paras viisaus... Ehkä seuraavalla yrittämällä sujuu jo paremmin, haluisin ehdottomasti ottaa mirror glaze -koristelun haltuun!

IMG_6864

IMG_6868

pohja
200 g digestiveä
50 g voisulaa

täyte
500 g mascarponea tai maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vaniljakastiketta
1 dl kuohukermaa
200 g Pätkis-suklaapaloja
5 liivatelehteä
1 dl maitoa
1 rkl kaakaojauhetta

suklainen mirror glaze
1,75 dl sokeria
1 dl glukoosisiirappia
0,75 dl vettä
3 rkl kaakaojauhetta
7 liivatelehteä
150 g tummaasuklaata
0,5 dl kuohukermaa

pinnalle
karhunvatukoita
vadelmia
mintunlehtiä

Laita täytteeseen tulevat 5 liivatelehteä kylmään veteen likoamaan.

Murskaa digestivet kulhossa hienoksi muruksi ja sekoita voisulan kanssa. Levitä seos vuoan pohjalle ja painele tasaiseksi pohjaksi lusikalla tai lastalla.

Pilko pätkikset pieniksi paloiksi ja sulata niitä hetken aikaa mikrossa tai kattilassa. Sekoita mascarponen joukkoon. Vatkaa vaniljakastike ja kuohukerma vaahdoksi ja yhdistä pätkis-mascarponeseokseen.

Kuumenna maito kattilassa kiehuvaksi. Lisää kaakaojauhe ja kuivaksi puristetut liivatteet. Sekoita, anna jäähtyä hetki ja yhdistä täytteeseen. Kaada täyte vuokaan ja laita hyytymään jääkaappiin n. 4-5 tunniksi.

Kun olet aikeissa tehdä kuorrutteen, laita kakku hyvissä ajoin pakastimeen. Suosittelen pitämään kakkua pakastimessa useamman tunnin tai jopa yön yli, jos hermot riittää sulattamiseen ennen tarjolle laittoa. 

Valmista mirror glaze. Aloita laittamalla 7 liivatetta kylmään veteen likoamaan ainakin viideksi minuutiksi. Lisää kattilaan sokeri, glukoosisiirappi ja vesi. Kiehauta seos, siirrä kattila pois hellalta ja sekoita joukkoon kaakaojauhe, pieniksi paloiksi pilkottu tummasuklaa ja liivatteet. Lisää kerma. Vatkaa seosta sauvasekoittimella, jotta siitä tulee tasaista ja kiiltävää. Kaada seos tiheän siivilän läpi esim. kannuun, josta sitä on helppo valuttaa kakun päälle. Siivilöinnin tarkoitus on poistaa kuorrutteesta mahdollisia ilmakuplia. Anna kuorrutteen jäähtyä n. kädenlämpöiseksi.

Ota kakku pois pakastimesta, irrota vuoasta ja nosta esim. uuniritilän päälle kuorruttamista varten. Myös vaikkapa nurinpäin käännetty, kakkua halkaisijaltaan hieman pienempi pyöreä kulho tai uunivuoka sopii hommaan. Lisää ritilän/astian alle esimerkiksi leivinpaperilla päällystetty uunivuoka, jolle ylimääräinen kuorrute saa valua. Kaada kuorrutetta varovasti kakun päälle. Jos kakku on tarpeeksi kylmä ja mirror glaze sopivasti viilentynyttä, kiillepinnan pitäisi jähmettyä aika nopeasti. Kun kakku on reunoja myöten kuorrutteen peitossa, ylimääräisen reunoilta valuvan kuorrutteen voi pyyhkäistä pois varovasti veitsellä. 

Siirrä kakku esim. kahden paistinlastan avulla tarjoilulautaselle. Koristele pinta marjoilla ja mintunlehdillä.

IMG_6879
Tätä on niin pakko vielä harjoitella lisää! 😁🍰

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti