Asiat ja ilmiöt, joita inhoan

linnut

Mut on vallannut ihmeellinen maailmantuska. Tää alkoi kaksvitosena, ja on ehkä sittemmin vähän helpottunut, mutta silti. Kipuilen kamalasti kaikkia hirveyksiä, joita maailmassa tapahtuu. Täällä on niin paljon kaikkea inhottavaa, että välillä tuntuu vaikealta olla ja elää; nauttia hyvistä jutuista, kun samalla tiedostaa kääntöpuolen. Miten ihminen osaakin olla niin kurja olento? Miksi niin moni valitsee egosentrisen kusipäisyyden sen sijaan, että pyrkisi eteenpäin epäitsekkyyttä ja hyvyyttä vaalien? Samalla kun tulee käytyä läpi moraalikysymyksiä ja pohdittua oikeaa ja väärää, oon myös alkanut ärsyyntyä kaikenlaisista asioista ja ilmiöistä kuin mikäkin elämäänsä kyllästynyt kääkyrä. Ei oo helppoa tää kolmeakymppiä hiljalleen lähestyvän elämä. 😅 Keräsin tähän postaukseen pieniä ja suuria epäkohtia, joihin mielelläni puuttuisin, jos vaan yksi pieni (noh, pieni ja pieni...) ihminen siihen pystyisi.

LIIALLINEN LENTOMATKUSTAMINEN. Olin todella paljon onnellisempi ennen flightradar24.comiin tutustumista reilu vuosi sitten. Kyllähän mä sen tiesin, että lentoliikenne on yksi pahimpia saastuttajia, mutta täytyy sanoa, ettei mulla ollut mitään ymmärrystä siitä, miten tiuhaan tahtiin lentokoneita viuhoo taivaalla ympäriinsä. Flight Radarin kartta sai ahdistumaan ihan sairaan paljon. Jos zoomaa vaikka ihan vaan Euroopan alueen näkyviin, ruutu on aivan täynnä lentokoneen kuvia. Eikö vähempi oikeasti riitä? Oletan, että lomalle lentäjien lisäksi joukossa on paljon myös bisneslentoja. Miksei skypeä ja muita kommunikointitapoja hyödynnetä vielä entistä tehokkaammin, ettei palavereiden perässä tarvitsisi lentää? Jos jokin saa voimaan pahoin, niin tuon kartan tutkiminen. Tuntuu, ettei millään mun pienellä teolla voi olla mitään väliä, kun "the bigger picture" on tuo. Toivon, että yksi tai ihan maksimissaan kaksi edestakaista lentoa vuodessa riittää mulle jatkossakin, eikä ahneus nähdä maailmaa lentäen käy liian houkuttelevaksi. Onneksi myös kotimaassa riittää nähtävää, ja meriteitsekin pääsee vaikka minne.

ASMR. Ihan oikeasti. Saan kaikenlaisesta ASMR:n kuulemisesta aivosyövän kaikilla mahdollisilla etäpesäkkeillä, NIIIIIN psyykkisesti raskasta kuultavaa se on. Mun mielenterveys oikeasti järkkyy joka kerta vähäsen, kun jossain törmään ASMR:ään, jonka tarkoitus on rentouttaa, auttaa nukahtamaan jne. Kuka helvetti rentoutuu siitä, että joku kuiskailee mikkiin, rapisuttelee, kopsuttelee sun muuta? Mulla räjähtää pää! Ehkä oksettavinta ASMR:ää johon oon törmännyt, on kaikenlaiset "ear licking" ja "intense mouth sounds" -pätkät. Jos ASMR ei oo tuttu, niin youtubesta löytyy videoita pilvin pimein. Lisäksi ASMR:ään voi törmätä nykyään jopa MTV:n mainostauolla, sillä yhtä kauravälipalaa mainostetaan ASMR-tyyliin. Vinkki mainostoimistolle: boikotoin loppuelämäni kyseistä brändiä, ihan vaan maailman hirveimmän mainoksen perusteella. Jos ASMR-ilmiö leviää enää yhtään laajemmalle, oon aivan valmis muuttamaan Saaranpaskantamallesaarelle ilman nettiä, puhelinta ja minkäänlaista kosketusta tähän yhteiskuntaan. 

TASKUTTOMAT TAKIT. Minkä HELVETIN takia on olemassa päällystakkeja, joissa ei ole taskuja? Ja mikä vielä irvokkaampaa, miksi on takkeja, joihin on ommeltu piilotaskut? Että hähää, saatoit luulla, että takissa on taskut, mutta eipäs ookkaan kun ne on ommeltu kiinni!

TURKISTARHAUS. Saksan viimeinen turkistarha lopetti juuri toimintansa, Norjassa hallitus valmistelee esitystä turkistarhauksen kieltämiseksi. Moni muukin maa on aikoja sitten kieltänyt turkistarhauksen. Useat suuret muotitalot, lähiaikoina merkittävimpänä Chanel, ovat luopuneet turkisten käytöstä mallistoissaan. Suomessa turkiskauppa on viime vuosina ollut tappiollista, eivätkä turkikset enää mene kaupaksi kuten aiemmin. Silti ihka ensimmäinen kansalaisaloite, turkistarhauksen kieltäminen, ei mennyt edes melkein läpi jokunen vuosi sitten. Tuntuu, ettei sitä edes haluttu kunnolla käsitellä, vaan ohitettiin törkeän piittaamattomasti - viis siitä, että liki 70 000 ihmistä allekirjoitti tuon kansalaisaloitteen. Mulle itse asiassa tärkein seikka nyt vaalien alla oli se, mikä on ehdokkaiden suhtautuminen turkistarhaukseen ja eläinten oikeuksiin ylipäätään. Löysinkin lopulta aika sopivan naisehdokkaan, joka olisi valmis kieltämään turkistarhauksen, ja toki arvomaailmamme olivat suht yhtenevät muutenkin.

ÄLLÖT MAINOKSET. Kuka piru Snellmannin markkinointitiimissä on keksinyt, että tää mainos lisäisi pekonin houkuttelevuutta? YÖK!

ELÄINTEN YLIJALOSTAMINEN. Miksi koiria, kissoja ja nykyään jopa hevosia ylijalostetaan niin, että brutaaleimmillaan eläimen elämä on syntymästä kuolemaan kitumista kamalissa kivuissa? Koirista sairaimpia ovat tunnetusti mm. englanninbulldogit ja cavalierit, mutta enpä voi olla miettimättä corgien terveydentilaa. Ei noin luonnottoman lyhyet tassut voi olla terveydelle hyväksi. Kissoissa corgeja vastaavat munchinit, jotka ovat ihan yhtä surullisen näköisiä. Miten itsekäs täytyy olla, että eläimessä kiinnostaa vain sen ulkonäkö? Moni myös pitää bulldogin röhkimistä ja äänekästä kuorsausta söpönä, mutta voisiko sitä "söpöyttä" miettiä vähäsen pidemmälle - noihan ovat oireita hengitysvaikeuksista! Onko sairaus söpöä? Surullisinta on, että kun tunnetut julkisuuden henkilöt hankkivat näitä sairaana tunnettuja eläinrotuja, siitä seuraa piikki tavallisten pulliaisten ostokäyttäytymisessä. Tällaisesta lemmikkitrendistä en todellakaan pidä. 

JÄHMEÄT KAAVAT. Rakastan rutiineja, mutta ärsyynnyn kaikenlaisista rajoittavista kaavoista - varsinkin, kun joku toinen pyrkii kaavoittamaan mun arkielämää. Asioiden liiallinen kaavoihin kangistaminen syö iloa ja aikaa tärvääntyy, kun koko ajan pitää olla varpaillaan ja huolehtia, että pysytäänhän nyt siinä byrokraattisessa kaavassa, jota pakkomielteisesti tulisi noudattaa. Joustavuus ja tilannetaju pop!

HIRVEYKSIEN GOOGLAILU UTELIAISUUTTAAN. Ei olisi ikinä pitänyt kurkata Googlen kuvahausta, mitä merkkaa bear bile crush cage. 😭 En suosittele vilkaisemaan.

ELINTAPASAIRAAT IHMISET. Miksi suomalaiset liikkuvat niin vähän, että siitä tulee vuosittain miljardien edestä kuluja? Ehkä oon paha ihminen, mutta olen aidosti sitä mieltä, että liikkumattomuudesta pitäisi rangaista esim. verotuksessa, lääkärikuluissa jne. Niin uskomattoman moni fyysinen ja psyykkinen sairaus olisi vältettävissä, kun elintavat olisivat kunnossa. Pitäisi olla kansalaisvelvollisuus huolehtia parhaansa mukaan itsestään, jos noin yleisesti ottaen on perusterve ja siihen on kykenevä. Vastaanotoilla voisi potkia porukkaa tehokkaammin persuksille, että nyt rupeat ensisijaisesti liikkumaan enemmän ja syömään järkevämmin. Mutta koska kiire on kova, eikä aikaa tai resursseja elintapavalmennukseen löydy, on toki helpompaa vaan antaa ne diabetes- tai verenpainelääkkeet kouraan.

JULKINEN TERVEYDENHUOLTO. Äskeisestä kohdasta päästäänkin seuraavaan, miksei julkiseen terveydenhuoltoon enää uskalla luottaa? Musta on hullua, miten muuten niin rakkaassa ja monin tavoin edistyksellisessä ja hyvin toimivassa kotimaassani julkinen terveydenhuolto alkaa mennä vitsin puolelle. Saat apua, jos sulla on joku "helposti todettava" kansansairaus, mutta muuten kouraan lätkästään liian helposti masennuslääkkeet, joilla nykyään tuntuu ratkeavan vaiva kuin vaiva. Esimerkiksi autoimmuunisairauksien hoito on kauniisti sanottuna perseestä täällä. Kilpirauhas- ja rautaongelmat ovat lukuisien lääkäreiden mukaan muotisairauksia, ja niille naureskellaan. Seuraan muutamaa itseäni koskettavaa FB-ryhmää, joissa kussakin on yli 20 000 ihmistä. Potilaat kertovat kokemuksiaan, ja tota "muotisairautta" viljelee puheissaan hämmentävän moni lääkäri. Mun mielestä se on erittäin vähättelevää ja alentavaa. Harva menee huvikseen vastaanotolle, vaan toivoo saavansa sieltä apua terveyshuoliinsa. Mutta mitä vielä, täällä leimataan vakaviakin ongelmia muotisairauksiksi! Kaiken lisäksi meidän viitearvot ovat ihan kummallisia verrattuna vaikka naapurimaihin. Kaiken kruunaa lähetesota, jossa lääkärin tekemä lähetekään ei vielä takaa, että varmasti pääset sinne määrättyihin tutkimuksiin tai hoitoon - jostain syystä varsinkin ferritiinitesteihin tai rautainfuusioon pääsemistä tunnutaan kaikin keinoin vaikeuttavan lähetteestäkin huolimatta. Oon päättänyt, etten asioi julkisella puolella enää, ellei oo ihan pakko. Yksityisellä puolella "lääkärishoppailemalla" pääsen heti asiantuntivalle lääkärille, eikä aikaa saati omia hermoja tarvitse tärvätä loputtommiin.

GALGOT. Tästä hirveydestä kuulin viime vuoden lopulla ekan kerran. Espanjassa metsästäjät, galguerot, käyttävät metsäjahdilla apuna galgoja eli espanjanvinttikoiria. Pentuja syntyy hallitsemattomasti koko ajan lisää, ja metsästyskauden lopuksi jopa kymmenillä tuhansilla koirilla on aivan järkyttävä kohtalo: ne hylätään, viedään tappotarhalle tai tapetaan itse. Tappo voi tapahtua varsin sairailla metodeilla: esimerkiksi polttamalla elävältä, sitomalla suu kiinni niin, että koira nääntyy hiljalleen, tai vahingoittamalla jalkoja siten, ettei koira pääse juoksemaan isäntänsä perään. Ehkä kuvottavin tapa on hirttää koira ns. pianonsoittaja-tyyliin: hyvin juossut koira hirtetään korkealle, huonosti juossut matalalle niin, että sen takatassut juuri ja juuri koskettavat maata. Kuristuva koira tekee etujaloillaan pianonsoittoa muistuttavia liikkeitä. En yleensä toivo ihmisille pahaa, mutta tällaista tekeville metsästäjille toivoisin karman osuvan vielä omaan nilkkaan, mielellään kaksin verroin omiin tekoihin katsottuna. Vaikka tähän asti en ole ajatellut rescue-koiran ottoa, oon alkanut haaveilla että jonain päivänä saisin pelastaa yhden galgon. Espanjassa toimii suomalainen yhdistys, joka pelastaa galgoja tappotarhoilta ja kaduilta, ja tuo niitä Suomeen terveystarkastettuina. Suomessa koirat ovat sijaiskodeissa niin kauan, kunnes ne löytävät pysyvän kodin - tosin, usein sijaiskodista tuleekin pysyvä koti, kun perhe ihastuu koiraan eikä halua enää luopua siitä. 

VANHUSTEN HYVÄKSIKÄYTTÄJÄT. Mut on kasvatettu kunnioittamaan kaikenikäisiä ihmisiä, mutta erityisesti ikäihmisiä. On hirveää, miten heikosti monilla vanhuksilla menee. Sen lisäksi, ettei hommat läheskään aina toimi terveydenhuollossa ja hoivakodeissa, on myös paljon ahneita ja kieroja ihmisiä, jotka pyrkivät lähinnä hyötymään seniorikansalaisista. Jos vanhuksella on esimerkiksi muistisairaus, häntä voi olla hyvin helppo höynäyttää vaikka taloudellisesti. Vaikkei pää olisikaan pehmenemään päin, vanhaa ihmistä saatetaan manipuloida ja kiristää emotionaalisesti omien tarkoitusperien saavuttamiseksi. Mun mielestä on surullista ja sairasta, miten ala-arvoisesti vanhempia sukupolvia saatetaan välillä kohdella hyvinvointiyhteiskunnassa ilman, että kukaan puuttuu about mitenkään.

TUPAKOIVAT RASKAANA OLEVAT. Tartteeko edes perustella? Se on henkilökohtainen asia, jos haluaa turmella oman terveytensä, mutta se, että tietoisesti pilaa myös toisen elämän sen ollessa vasta aivan alkuvaiheessa.. ei, ei ja ei. Näen aina niin punaista, kun joku selkeästi raskaana oleva kaivaa tupakan taskusta. Tekisi mieli mennä ja ravistella olkapäistä, että onko siellä päässä minkäänlaista aivotoimintaa laisinkaan? Oon itse asiassa niin radikaali tämän suhteen, että jos olisin diktaattori, huostaanottaisin automaattisesti kaikki lapset, joiden äiti on raskaana poltellut ketjussa menemään. Perustelut luokkaa "vähemmän paha se tupakka on lapselle kuin äidin stressi tupakoimattomuudesta" on pelkkää paskapuhetta mun korvissa. Ihminen joka ei edes raskauden ajaksi ole valmis luopumaan tupakasta, ei taatusti ole valmis äidiksi.

PUHELINRIIPPUVAISUUS. Kun puhelin käskee, moderni ihminen hyppää - noin kärjistetysti. Vaikka olisi jotain tärkeääkin meneillään, puhelimen annetaan keskeyttää keskustelu tai oma syvällinen ajatustyö lähes tilanteessa kuin tilanteessa. Mun mielestä se on todella pelottava käyttäytymisnormi nykyään. Osaisiko sitä edes elää ilman puhelinta? Luulen, että omalla kohdallani super introvertti luonteeni suojelee suuremmalta puhelinriippuvuudelta, sillä mulla on aika selkeä raja, minkä verran haluan tai pystyn olla muiden tavoitettavissa. Siksi mulla on lähes aina puhelimet äänettömällä. Puhelin on lähellä ja huomaan kyllä, jos se soi, mutta se helvetin pirinä ei katkaise peruuttamattomasti ajatuksia. Vastaan, jos hetki on itselleni sopiva, tai tiedän että asia voi olla kiireellinen. Hehe, muistan joskus lukeneeni artikkelin, jossa tutkijat pohtivat, alkaako ihminen evoluution myötä käpristyä kumaralle, kun nyt iso osa päivästä menee niska kyttyrässä, puhelinta alaviistoon tuijotellessa. 😀 Ehkä ihminen alkaa muistuttaa kamelia vuoteen 3000 mennessä, kun oikein kunnolla päästään teknologian makuun. Tai ehkä ihmisestä itsestään tulee puhelin?

KESÄAJASTA ÖYHÖTTÄJÄT. Kelloja ei kohta enää siirrellä, ja siitäkös mielipiteitä riittää. Talviaika on se ns. oikea aika, joka oli käytössä ennen kuin erillinen talvi- ja kesäaikasysteemi otettiin käyttöön jokunen kymmenen vuotta sitten. Silti kesäajasta meuhkaaminen lähentelee jo fanaattista kulttia, jonka mukaan ikuinen kesäaika ratkaisee about kaikki uneen, mielenterveyteen ja fyysiseen terveyteen liittyvät ongelmat. Kohta 35 000 ihmistä on allekirjoittanut kansalaisaloitteen kesäaikaan jäämisestä. En ymmärrä, ehkä mun ei tarvitsekaan - tästä tuntuu kaikilla olevan mielipide suuntaan tai toiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti