Gluteenitonta safkaa

IMG_6742

Oon nyt ollut kaksi kuukautta gluteenittomalla ruokavaliokokeilulla. Lopputulos on se, että iho on voinut hieman paremmin ja näppyjä on ilmestynyt nassuun normaalia harvemmin, mutta siihen ne hyödyt jäävätkin. Mitään niin merkittävää muutosta en ole havainnut, että olisi perusteltua jatkaa tiukkaa, gluteenitonta linjaa jatkossakin. Saattaa olla, että arkiruuassa suosin mahdollisuuksien mukaan jatkossakin gluteenittomia vaihtoehtoja, mutta pöh, jos mummo leipoo pullaa, sellaisen syön. Tässä vähän katsausta, mitä on tullut mätystettyä viime aikoina.

IMG_6220
Ruusukaalia, kanaa, saksanpähkinää

IMG_6435
Härkispyöryköitä ja hummusta. Oon ihan koukussa härkikseen! Voisin vetää sitä päivittäin, ja niin varmaan tekisinkin ellei se olisi suhteellisen kallista. Pullat on tosin sellaisenaan vähän kuivakoita, joten paistan niitä hetken pannulla voissa tai oliiviöljyssä.

IMG_6230
Pekoni-pinaattipastaa parmesanilla

IMG_6332
Tacosalaattia

IMG_6364
Pekonisalaattia

IMG_6374
IMG_6441
Gluteenittomat tortillaletut ovat tulleet tutuiksi. Eka testasin Santa Marian lettuja, jotka on aika tyyriitä: 4 kpl maksaa nelisen euroa. Vertauksena, samankokoisia tavallisia vehnälettuja saa 1-1,5 eurolla 8 kpl paketin. Santa Marian letut olivat myös paksuhkoja ja hieman jauhoisia, enkä täten tykästynyt kauheasti. Sen sijaan Old El Pason minitortillaletut ovat mahtava löytö! 10 kpl maksaa noin kolme euroa, ja ne ovat niin hyviä, että saatanpa ostaa samoja gluteenikokeilun loputtuakin.

Bongasin netistä supermahtavan tortillaohjeen. Tortilloihin tulee täytteeksi kanaa, avokadoa, korianteria, monterey jack -juustoa, creme fraichea ja salsa verde -kastiketta. Ohje löytyy enkuksi täältä. Kannattaa kokeilla, tää on todella herkullinen setti, joka ei häviä maussa yhtään perinteiselle jauhelihatäytteiselle tortillalle!

IMG_6235
Oon kokeillut tehdä tortilloja itsekin maissijauhoista, mutta niistä on tullut pikemminkin rieskaa kuin helposti rullattavia lettuja. On todella haastavaa saada taikinasta tarpeeksi ohutta niin, ettei se hajoa silpuksi kun sitä siirtää paistinpannulle! Tässäpä sitten maissileipänen ravuilla, avokadolla ja majoneesilla. Kelpo välipala.

IMG_6238
Salaattitortillat on herkkua nekin, ja tavallisia tortilloja huomattavasti vähähiilarisempi ja kevyempi vaihtoehto! Näissä on jauhelihan lisäksi dippiä, joka on tehty maitorahkasta ja american-dippijauheesta.

IMG_6677
Löytö pakastealtaasta: Pirkan kikherne-lehtikaalipihvit! En usko, että paremmaksi voi kaupan valmiit kasvispihvit mennä.

IMG_6294
Ruusukaalia, mozzarellaa, härkispyöryköitä

IMG_6636
Kana-halloumsalaattia

IMG_6505
Karppihampparia ja bataattiranuja miljoonatta kertaa. Koskakohan muistan tehdä burgeripostauksen blogiin? Noi leivät on meinaan ihan huippuja! En oo aikoihin ostanut kaupan valmiita hampparisämpylöitä kotitekoisia burgermättöjä varten, koska nää karppisämpylät on tuhat kertaa parempia.

IMG_6304
Creme brulee on gluteenitonta, jee!

IMG_6614
Sushia. 💖

IMG_6322
Lohikeittoa

IMG_6680
Currypastaa jossa kanaa, tomaattia ja rucolaa

IMG_6514
Ruusukaalia, aura-kanakastiketta ja riisiä

IMG_6431
Rapusalaattia halloumilla

IMG_6746
Onnistuin eilen tekemään huippuhyvää kasvissosekeittoa! Odotukset eivät olleet korkealla, sillä heitin soppaan randomisti kaikkea, mitä pakastimesta ja jääkaapista sattui löytymään. Eli: 

- 3 porkkanaa
- 300 g bataattisosetta
- 140 g varsiselleriä
- 250 g kukkakaalia
- 1 sipuli
- 1 pkt Boursin-tuorejuustoa
- 2,5 dl kuohukermaa
- suolaa, pippuria

Vihanneksia keitetään niin pitkään, että ne pehmenevät reilusti. Sitten vaan bataattisose, tuorejuusto, kerma ja mausteet sekaan, keitto hetkeksi jäähtymään ja lopuksi sauvasekoittimella soseutus. Sosekeiton kaveriksi käy vaikkapa turkkilainen jogurtti ja paahdetut kurpitsansiemenet.

IMG_6642
Loppuun vielä gluteenittomat kaura- ja soijajuomat, joita oon ostellut tässä kuluneen parin kuukauden aikana. Joka aamuinen matchalatte ei olisi mitään ilman näitä! Parhaiten latteen sopii kaurajuoma, mutta välillä oon hakenut vaihtelua tosta vaniljaisesta soijajuomasta.

Siinäpä niitä sapuskoja. Syön muuten kerran päivässä lämpimän ruuan (tai ison salaatin), joten siksi annoskootkin on aika isoja. Gluteenittomuus ei tuntunut missään vaiheessa erityisen haastavalta, enkä kokenut jääväni mistään paitsi. Valtaosana päivistä tulee syötyä erilaisia salaatteja ja wokruokia, joten gluteenilla ei tarvinnut pahemmin vaivata päätään - sitä kun ei kasvispainotteisista annoksistani yleensä löydy. Myönnettäköön tosin, että nyt kokeilun aikana tuli tehtyä pastaa normaalia useammin (eli huimat 2-3 kertaa). Halusin mielenkiinnosta testata kaupasta löytyviä gluteenittomia pastoja. Mun mielestä niiden maku ei eroa nimeksikään tavallisesta vehnäpastasta, joten voi olla että raaskin tulevaisuudessakin maksaa vähän enemmän pastastani ja suosia gluteenittomia vaihtoehtoja. Sellanen normi 500g pastapussi kestää mulla yleensä monia kuukausia, joten rahallisesti merkitys on olematon.

Vähäsen harmittaa, kun tästä(kään) ei ollut iloa terveysongelmien kanssa, mutta onneksi sentään tässä välissä on ehtinyt löytyä lääkäri, joka ottaa tosissaan. Uskon, että kyllä tää melkoisen eskaloitunut tilanne vielä ratkeaa tavalla tai toisella. Aika näyttää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti