Sitruunainen juustokakku

IMG_5929
Pakko hehkuttaa: leipominen on kyllä kerta kerralta leppoisampaa puuhaa, kiitos viimeaikaisten onnistumisten! Ja aina kun joku täyden katastrofin aineksista koostuva kakku onkin lopulta varsinainen lé success, sehän vaan motivoi kohti uusia leivontahaasteita. ;) Ruoanlaitto tulee varmasti olemaan aina se ykkösjuttu, enkä usko että musta saa samanlaista hc-kakkusankaria kuin äidistä, mutta pääasia on että hauskaa on. Viimeisinpänä leivoin sitruunajuustokakun Kinuskikissan ohjeen mukaan. Maku oli juuri sellainen makean kirpsakka kuten kuuluukin, ja kakku näyttikin ihan siedettävältä. Ei se nyt mikään estetiikan ilmentymä ollut; pohja on epätasainen, kiille meinasi hieman sekoittua täytekerrokseen ja eipä tuo suklaakuorrutuskaan yllä ihan kakun koristelun mm-tasolle.

Anyway, oon ylpeä itsestäni - tein kakun alusta loppuun ihan itse! Ei ollut äiti jeesaamassa panikoivaa tytärtä, että miten näitä liivatteita käytettiinkään, onko keksipohja tarpeeksi kiinteäksi paineltu ja oonko nyt vatkannut näitä valkuaisia tarpeeksi kauan. Hyvin pärjäsin, vaikka tuntuukin että pienimuotoinen sähellys tulee aina olemaan osana mun keittiössä hääräilyä. Hmm, mulla kummittelee kaapissa Bailey's -likööri, jonka sain tammikuussa synttärilahjaksi. Saattaapa hyvinkin olla, että Bailey's -juustokakku menee testiin lähiaikoina.

Muuten noudatin kiltisti Kinuskikissan ohjetta kakun teossa, mutta mulla oli 24 cm irtopohjavuoan sijaan 26 cm vuoka. Ohjeessa pohjaan käytetään 200g digestivejä, mutta itse laitoin n. 250g eli jokusen keksin enemmän, jotta vuoan pohja varmasti peittyisi. Lisäksi sitruunamehua "saattoi" olla aika reilu desi, kenties lähemmäs 1,5 dl. Tykkään kovasti kaikesta sitruunaisesta, joten en voinut vastustaa pientä c-vitamiinin lisäystä. ;)

IMG_5938
IMG_5944

Sitruunajuustokakku

Keksipohja:
200 g digestivejä
125 g hedelmäsosetta (esim. mangon makuinen Piltti)

Täytekerros:
6 liivatetta
1 sitruunan kuori raastettuna
1 dl sitruunamehua
200 g Philadelphia maustamatonta tuorejuustoa
200g sitruksista jogurttia (käytin Ingmanin appelsiinijogurttia)
250 g maitorahkaa
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 valkuaista

Pinnan kiille:
3 liivatelehteä
4 dl appelsiinitäysmehua

Koristeluun:
tummaa suklaata
kultaisia sokerihelmiä

Murskaa digestivet kulhossa ja sekoita hedelmäsose joukkoon. Levitä seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle, taputtele esimerkiksi lusikalla tai lastalla tasaiseksi ja kiinteäksi.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuori. Purista sitruunamehu talteen erilliseen kulhoon. Sekoita kuoriraasteen kanssa tuorejuusto, jogurtti, rahka, sokeri ja vaniljasokeri. Vaahdota valkuaiset.
Kiehauta sitruunamehu kattilassa ja sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita tuorejuustoseoksen joukkoon, ja yhdistä sitten rauhallisesti vatkaillen valkuaisvaahtoon. Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle, ja anna kakun hyytyö vähintään kolme tuntia jääkaapissa.
Laita kiilteen liivatteet likoamaan. Kiehauta 1/2 - 1 dl appelsiinimehusta ja sulata siihen liivatteet. Yhdistä lopun mehun kanssa. Kaada täytteen päälle. Anna taas hyytyä jääkaapissa kolmisen tuntia.
Irrota kakku vuoasta varovasti, ja siirrä se tarjoilulautaselle. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa miedolla lämmöllä. Kaada sulasuklaa pursotuspussiin ja koristele kakku kiehkuroilla. Ripottele kakun pinnalle sokerihelmiä. Valmista!
IMG_5925
Jos tulee mieleen jotain kivoja juustokakkuohjeita, tai muita kevääseen sopivia keveähköjä leipomuksia, saa ehdottomasti vinkata! Tää mun leivontavimma ei taida olla ihan heti hiipumassa... :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti