Sushia kotona

IMG_5578

Yksi mun tämän vuoden the tavoitteista on kokeilla uusia juttuja keittiössä aina silloin tällöin. Tällä viikolla ei ole mennyt kovinkaan nappiin sen tavoitteen kanssa; oon syönyt maanantaista perjantaihin salaatteja... :D No, sentään tossa pari viikkoa takaperin ostin kaupasta härpäkkeet sushin valmistamiseen kotona. Vihdoin ja viimein, eipä ne sushikokeilut ookaan olleet  mielessä kuin vuoden tai pari. Better late than never hei. Tässä kerrassaan sekavat ohjeet sushirullien tekoon, olkaas hyvät!

1. Lue kaikki mahdolliset netistä löytyvät sushiohjeet läpi, ja katsele vielä varmuuden vuoksi tuntitolkulla Youtuben How to roll sushi -videoita. Panikoi päässäsi, että emmä osaa emmä osaa! Esimerkiksi Kotivinkiltä löytyy hyvä sushiohje, kannattaa vilkaista sitä. Täältä puolestaan voi kurkata videoituja vinkkejä rullaamiseen.

IMG_5469

2. Kaikki alkaa riisin keittämisestä. Sohaise saksilla Risella-pussi rikki niin, että 20% pakkauksen sisällöstä leviää ympäriinsä tiskipöydälle ja lattialle. Siivoa sotku. Jos olet laiskalla tuulella, voit toki halutessasi skipata tämän kohdan... :)

3. Mittaa kattilaan 5 dl riisiä ja vajaa 6 dl vettä. Keitä riisi ohjeen mukaan kypsäksi. Ole kuin mikäkin multitasker konsanaan, ja riisin kiehuessa paista pannulla kuhafile. Voissa tietty. Kun fisu alkaa olla kypsähkö, käännä lämpö pienemmälle ja lisää pannulle pakastekantarellit. Anna paistua hiljalleen. Mausta kevyesti suolalla.

4. Kun riisi on valmista, kuumenna riisiviinietikka. Järkevä tyyppi käyttäisi kai pientä kattilaa ja hellaa tähän tarkoitukseen, mutta itse kaadoin etikan mukiin ja lämmitin sen mikrossa. :D Kun etikka on kuumaa, liota siihen sokeria ja suolaa maun mukaan. Kaada seos riisin sekaan, sekoita huolellisesti ja peitä riisikulho kostealla liinalla, ettei riisi kuivahda. Jos haluat hieman nopeuttaa riisin jäähtymistä, sekoittele sitä kauhalla silloin tällöin.

IMG_5489

5. Pilko kaikki täyteainekset valmiiksi kulhoihin. Kuhan ja kanttiksien lisäksi kylmäsavulohta, avokadoa, kurkkua... mitä ikinä keksit! Tuorejuustokin on kiva täyteidea. Maistele sitä helkkarin hyväksi toteamaasi kuhaa ja totea, että kohta se loppuu ennen kuin yksikään kalapala on eksynyt sushirullaan.

IMG_5481

6. Ihmettele bambumattoa - siis tälläkö oikeasti pitäisi onnistua se sushien rullaaminen? Levitä bambumatolle merileväarkki. Kastele kädet haaleassa vedessä - kannattaa suosiolla varata pöydälle pieni vesikulho, niin ei tarvi jatkuvasti juosta huuhtomassa tassujaan hanan alla. Riisin käsittely on helpompaa ja sushirullat onnistuvat varmemmin, kun muistaa ajoittain kastaa käsiä vedessä. Nostele märillä käsillä riisiä merileväarkin päälle ja levitä tasaisesti. Yläreunaan kannattaa jättää tilaa n. 1/3 - 1/4 osaa arkista.

IMG_5493

7. Painele riisin keskelle sormella pieni vako ja lado siihen täytteitä, tässä tapauksessa lohta ja avokadoa. Ei kannata laittaa ihan hirveetä määrää, jotta rullaus olisi helpompaa.

8. Ja sitten vaan rullaushommiin! Jotkut käyttää kai samantien sitä bambumattoa apuna, mutta ite otan sormilla kiinni siitä sushin alareunasta ja teen ekan taitoksen. Sitten sen jälkeen on helpompi käyttää bambua apuna rullaamiseen. Bambumattoa kuuluu myös vähän painella, jotta sushirullasta tulee tiivis. Matolla voi myös yrittää hieman "muotoilla" rullaa, jos siitä meinaa tulla epämuodostunut. Kun rullan tyhjä yläreuna lähestyy, siihen voi hieman sivellä vettä jotta paketti pysyy paremmin kasassa.

IMG_5499

9. Nyt edessäsi pitäisi olla kelpo sushirulla. Leikkaa rullasta pieniä suupaloja terävällä puukolla. Kannattaa kastaa puukkoa vedessä jokaisen leikkuukerran jälkeen, sillä homma helpottuu huomattavasti. Reunuspaloja on hyvä maistella, sillä niistä tulee aina rumia. ;)

IMG_5505

IMG_5515

IMG_5521

10. Kas näin olet valmistanut maki-susheja! Inside out -susheja tehdään niin, että levitetään riisiä kauttaaltaan koko merileväarkille, ja se käännetään ympäri niin että riisi osuu bambumattoon. Sitten vaan isketään keskelle merilevää täytteet ja aletaan rullailemamaan samaan tapaan kuin makejakin. Seesaminsiemenet suorastaan kuuluu inside out -rulliin, mutta mulla ei ollut niitä. Käytin sitten pellavansiemeniä, ja hyvin toimi sitenkin. :D

IMG_5525

IMG_5526

IMG_5539

IMG_5541

11. Sitten kun rullia on sopivan monessa variaatiossa, on ruoka-aika! Peruslisukkeita on soijakastike, wasabi ja inkivääri. Ite tykkään mössätä soijakastikkeen sekaan sekä wasabit että inkiväärisuikaleet.

IMG_5561

IMG_5545

Makuyhdistelmistä kuha-kantarelli ja kurkku-tuorejuusto olivat hyviä, mutta täytyy sanoa, lohi-avokado on kyllä ihan omaa luokkaansa. Taidanpa siis ensi kerralla tehdä pelkästään niitä, niiiiiiiin törkeen hyvää. :D Myös nigireitä voisi joskus kokeilla tehdä, nehän nyt on varmaan helpoimmasta päästä kun siinä on vaan se riisipallo ja sen päällä lohta tai rapua.

IMG_5584

PS: Laaduntarkkailijoita riitti...

IMG_5523

IMG_5528

IMG_5535

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti