Korona

korona11

Korona, korona, korona, kaikkialla korona.

Jotkut ovat kärsineet koronahysteriasta siitä asti, kun ensimmäinen tartuntatapaus vahvistettiin Suomessa, joitakin puolestaan ei voisi vähempää kiinnostaa. Kuten kaikissa ajankohtaisissa, yhteiskuntaa ravistelevissa ilmiöissä yleensäkin, tässäkin tapauksessa äänekkäimpiä ovat ääripäät. On niitä, jotka panikoi, hamstraa säilykkeitä ja jopa syyllistää ja syyttelee muita siitä, kuka on missäkin aivastanut ja kuka on milloinkin matkustellut. Sitten löytyy vastapainoksi niitäkin, jotka suurin piirtein haistattaa paskat koko virukselle vedoten siihen, että suurin osa tartunnoista on oireettomia tai lieväoireisia, normaaliin kausi-influenssaankin kuolee paljon populaa vuosittain ja ehkäpä tämä onkin nyt vaan luonnonvalintaa, jossa liikakansoitetusta maailmasta karsitaan heikoimpia pois.

Onneksi suurin osa ihmisistä taitaa kuitenkin sijoittua hysteeristen panikoijien ja täysin välinpitämättömien keskelle, jossa osataan pysyä rauhallisina ja seurataan tilannetta, mutta kuitenkin suhtaudutaan tarpeeksi suurella vakavuudella virukseen ja sen leviämisen ehkäisemiseen. Monia yleisötilaisuuksia on jouduttu perumaan tai ainakin siirtämään myöhemmäksi, ja mun mielestä se on ainoa oikea ratkaisu tässä tilanteessa. Juuri nyt maailma on jossain määrin aika pysähtyneessä tilassa koronan takia, ja taudin leviämistä seurataan päivä kerrallaan. Oon ehdottomasti sillä kannalla, että koronaan on parempi reagoida mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään. Nytkin tartuntoja on jo ehditty todeta aika monta, joten lienisi parasta, jos tässä vaiheessa kaikki mahdollisuuksien mukaan pysyttelisi vaan mahdollisimman paljon kotosalla ja välttäisi kaikkea ei-välttämätöntä kanssakäymistä muiden kanssa - erityisesti niiden, joille viruspöpöstä olisi eniten terveydellistä haittaa esim. iän tai yleiskunnon puolesta. Ehkä siten katastrofaalinen leviäminen voitaisiin vielä välttää ja hieman helpottaa terveydenhuollon taakkaa. Hoitohenkilökunta on kuitenkin monilla paikkakunnilla jo valmiiksi kovilla ilman koronaakin, kiitos taloudellisen kurituksen ja irtisanomisten.

Mähän itse tulin just torstai-iltana Kokkolaan talviloman viettoon. Juuri siinä keskiviikko-torstain aikana alkoi mediassa olla sen suuntaista koronauutisointia, joka sai miettimään, kannattaakohan nyt hetkeen edes käyttää julkisia kulkuvälineitä. Lähdin kuitenkin reissuun, sillä muistin että lippuja varatessa bussin paikkakartasta pystyi melko vapaasti valitsemaan paikan, kun tyhjää oli reilusti, ja eipä siellä bussissa tosiaan kovin montaa matkustajaa lopulta ollutkaan. Jos nyt jollakin niistä kourallisesta matkustajia oli tartunta ja sain sen samalla itsellenikin, niin sittenpä sain. En ainakaan vielä oireile, vaan mulla on kevyttä pientä flunssaa, kuten jo jonkin aikaa on ollutkin. Lomaviikolle ei onneksi ole kerrassaan mitään suunnitelmia, vaan luultavasti me J:n kanssa lähinnä ulkoillaan, katsotaan leffoja ja pelataan pelejä. Mulla on mukana myös pari kirjaa, jotka ajattelin lukea.

En oikeastaan ensin ajatellut, että korona erityisemmin edes koskettaisi mua, jos se kohdalle osuisi - sitten pitäisi vaan pysyä pari viikkoa karanteenissa. Tajusin kuitenkin eilen hitusen jälkijunassa, että itse asiassa satun kuulumaan siihen paljon puhuttuun riskiryhmään kroonisen kilpirauhassairauteni kanssa. Lisäksi mulla on taustalla tämä lähivuosien terveydellinen taantuma, jonka merkittävimpiä ongelmia on se, miten surkeasti ja pinnallisesti hengitän. Nooh, jos koronan yksi yleisimpiä oireita on hengenahdistus, joutuisiko sitä tyyliin johonkin happimaskiin, jos tää hengittely tästä vielä entisestään heikkenisi mahdollisessa sairastapauksessa? En ihan oikeasti tiedä. Tämän riskiryhmäoivalluksen valossa en osaa sanoa, oliko sittenkään kovin järkevää matkustaa 6h Lahdesta Kokkolaan. Ehkä se oli turhan riskin ottamista, mutta eipä spekuloinnista ole mitään hyötyä. Todennäköisyys siihen, että mahdollinen tartunta olisi tullut nimenomaan bussista eikä jostain aivan muualta, on varmaankin aika pieni.

Vanhusten ja sairaiden lisäksi mua huolettaa koronan myllertäessä erityisen paljon ns. yhteiskunnan väliinputoajat, kuten heikoimmassa taloudellisessa tilanteessa olevat perheet. He eivät ehkä tule kärsimään itse viruksesta, mutta sen taloudellisista vaikutuksista senkin edestä. Oon peloissani niiden kotitalouksien puolesta, joissa ollaan todella riippuvaisia esimerkiksi ruoka-avustuksista. Toivottavasti tällaisten palveluiden jatkuvuus turvataan silloinkin, jos vaikka koko maa pitäisi laittaa karanteeniin. Mietin myös niitä perheitä, joissa lapset syövät ainoan lämpimän ruuan koulupäivän aikana, kun kotona sen tarjoamiseen ei ole varaa - mitä, jos kaikki koulut menee kiinni? Kaikkein pienituloisimmilla ei erittäin todennäköisesti ole varaa hamstrata ruokaa ja taloustarvikkeita viikkokausiksi kotiin, tai maksaa ruuan kotiinkuljetuspalvelusta. Miten hyvin tällaiset yksityiskohdat pystytään  huomioimaan, jos joudutaan radikaaleihin toimenpiteisiin koronan taltuttamisessa?

Jo ennen pandemiaksi julistamista koronalla ehti olla mittavia vaikutuksia talouteen ympäri maailman, ja ne vaikutukset varmasti jatkuu vielä määrittelemättömän pitkän ajan. Pörssi on romahtanut ja ihmisten sijoitussäästöt ovat sulaneet ties miten moniksi vuosiksi eteenpäin. Monilta on jo vähentyneet työt, tai pahimmillaan ne ovat loppuneet kokonaan kuin seinään. Useille pienyrittäjille tällainen aika on varmasti raskasta, joten toivottavasti ne, joilla siihen on mahdollisuus, tukevat nyt ihan erityisesti suomalaisia yrittäjyyttä. Ja jos on vaikka jo etukäteen maksettuja harrastuksia tai teatteri- tai konserttilippuja, kannattaa ehkä miettiä kahdesti, tarvitseeko niitä rahoja juuri nyt "periaatteesta" vaatia takaisin, vai olisiko kuitenkin tärkeämpää osaltaan olla turvaamassa sitä, että meillä on vielä koronan jälkeenkin harrastustoimintaa, palveluita ja kulttuuria, josta voidaan nauttia. Monia varattuja palveluita voinee siirtää myöhemmälle sen sijaan, että ne peruisi kokonaan. Tällaisissa talouden shokkitilanteissa pahinta olisi se, jos kaikki vain lakkaisivat kuluttamasta ja laittaisivat rahahanat kokonaan kiinni. Se ei edistä talouden toipumista.

Riskiryhmiä pitää suojella, mutta perusterveelle korona ei todennäköisesti aiheuta sen suurempaa vaaraa. Lapsetkin ilmeisesti ovat aika hyvin tältä taudilta turvassa, vaikka voivatkin toimia viruksen kantajina. Ehkä kaikista eniten mua ärsyttää hysteerisyydessä se, miten herkästi aletaan syytellä muita. Korona kun ei ole häpeätauti, vaan sen voi tässä vaiheessa olla käytännössä lähes kenellä tahansa, ellei sitten ole ollut viikkokausia täysin erakkona mökillä. Jos mulla nyt todettaisiin korona, kyllä mä sen voisin ääneen sanoa, enkä kokisi että nyt pitää olla jotenkin tosi häpeissään.

Moni viruksen kantaja ei sitä paitsi edes oireile millään tavoin, joten on täysin turhaa mulkoilla niitä, jotka yskäisevät tai aivastavat, tai ovat matkustelleet lähiaikoina. Matkustamiseen liittyvät suositukset ja rajoitukset eivät kuitenkaan ole olleet vielä kauaakaan voimassa, joten on täysin typerää osoitella sormella, jos joku on vaikka pari viikkoa sitten ollut ulkomailla. Toisaalta pitäisin sitäkin aika typeränä, jos joku juuri nyt päättäisi lentää ulkomailla, täysin tietoisena riskeistä. Jokaisen pitäisi kyetä rauhoittamaan elämäänsä nyt hetkellisesti ja välttämään turhia menoja. Virukseen ei ole vielä hoitokeinoa, eikä se valitettavasti poistu hoppuilemalla ja hötkyilemällä meidän keskuudesta. Koronaan tuntuisi tehoavan lähinnä aika, ja sekin täysin sillä ehdolla, että kaikki malttaisivat nyt pysytellä mahdollisimman pitkälti "poissa ihmisten ilmoilta". 

Loppuun vähän lähipäivinä aiheen tiimoilta levinneitä meemejä! Huomatkaa, miten Lahti on jälleen ajan hermolla ja edustaa tuossa yhdessä kassahihnakuvassa. 😂 Kassahihnasta puheen ollen, nythän vasta pitäisikin tv:stä tulla legendaarinen kassahihna-livelähetys!

korona1

korona2

korona3

korona4

korona5

korona6

korona7

korona12

korona13

korona14

korona10

korona9

korona8

2 kommenttia:

 1. Kyllä hävetti perjantaina mennä vessapaperi- ja pesuainekauppaan kun yleensäkin ottaen palkkapäivänä käyn isommin kaupassa ja täytän varastot. Hohhoi sitä hysteriaa… Jännä muuten, että käsidesit ja Sanytolit on kaupoista loppu, mutta käsisaippuaa löytyy hyllystä vaikka muille jaettavaksi. :D
  Siskolla on 5kk ikäinen vauva ja kertoi, että oli vasta kolmannesta kaupasta löytänyt korviketta tälle. Aivan uskomatonta itsekkyyttä hamstrata jotain korviketta, koska sitä ei pysty millään paikkaamaan! >:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kävin myöskin isommilla ostoksilla perjantaina, ja tuntui nololta ostaa edes se yks paketti vessapaperia kun tietää, että sitä nyt haalitaan ihan hulluna! :D Heheh jonkun Instasta just luin, että ei se paperi ihan heti varmaankaan lopu kesken, sillä tehtaalla rekallinen wc-paperia valmistuu 40 minuutissa... Vähän nurinkurinen ilmiö tuo himohamstraus, kun ei se korona kuitenkaan mikään noro ole, joten ehkei 2 viikon mahdollisessa karanteenitilanteessa tarvitse jemmaan satoja rullia paperia...

   Käsisaippuaa näytti täälläkin olevan ihan hyvin hyllyssä, käsidesiä ei :D

   Toi on aivan hirveää, kun hamstrataan yli tarpeen just in case, ja sitten joku, jolla se tarve on JUURI NYT jää pahimmillaan ilman. Niin ajattelematonta ja itsekästä, ei voi mitenkään ymmärtää tollasta touhua. :/

   Poista