Maapähkinävoimadness pt. 1

Mun yksi suosikki raaka-aine ruuanlaitossa herkkujen loihtimisessa on ehdottomasti maapähkinävoi. Ostin sitä ensimmäisen kerran viime syksynä kokeilumielessä, ajatellen alkuun hieman skeptisesti että varmaan jo muutaman käyttökerran jälkeen unohdan purkin sisältöineen jääkaapin perälle vanhenemaan. Mutta kas, hurahdinkin täysin peanut butteriin  - tähän mennessä oon ostanut ainakin kymmenesti uuden purkin loppuneen tilalle, eikä paluuta maapähkinävoittomaan elämään enää ole! :P PJ on mun mielestä herkullisempaa kuin yksikään suklaa tässä maailmassa, ja jos rehellisiä ollaan, voisin syödä tahnaa lusikkatolkulla suoraan purkista... harvemmin kehtaan kuitenkaan tehdä niin. ;) Yleensä mulla valtaosa pähkinävoipurkista hupenee kaikenlaisiin smoothieisiin, mutta toki pj:stä on moneen muuhunkin. Tässä postauksessa mulla olisikin teille viisi vinkkiä maapähkinävoin käyttöön, tältä ne näyttävät:

Mansikka-maapähkinävoijogurttijäätelö
01froyo_effected
Kesän myötä jogurttijäätelö on tehnyt paluun mun ruokavalioon. Oon tehnyt tuota taivaallisen ihanaa kesäherkkua lähiaikoina lähes joka kerta kun vaan kauppareissulta on tarttunut mukaan tuoreita mansikoita - siitäkin huolimatta että usein tekisi mieli vetää kunnon mansikkaöverit ja ihan vaan sellaisenaan kiskoa ääntä kohden koko rasiallinen... ;) Tämä jugujätski vaan sattuu olemaan sen verran hyvää, että yleensä maltan säästää mansikoita n. 100-200g sitä varten. Ainekset ovat mitä simppeleimmät; tarvitaan vain maustamatonta jogurttia, reippaasti mansikoita sekä ruokalusikallinen (tai pari) maapähkinävoita. Bonuksena jädeen voi lisätä pienen kourallisen pähkinöitä, vaikkapa saksanpähkinöitä. Mä teen jogurttijätskin siten, että eka sekoitan jogurtin ja puolet mansikoista sauvasekoittimella/blenderillä, kaadan seoksen pakastamisen kestävään rasiaan ja sitten vain ripottelen sekaan maapähkinävoinokareita ja loput mansikat pilkottuna + mahdolliset pähkinät. Kansi kiinni ja rasia pakastimeen muutamaksi tunniksi! Välillä feikkijätskiä on hyvä sekoitella lusikalla jotta se jäätyy tasaisemmin. :)

Peanut butter & banana toast
02toast_effected
Ehkä se kaikista perinteisin tapa herkutella maapähkinävoilla on laittaa sitä paahtoleivän päälle kuin mikäkin jenkki konsanaan. Itse tykkään silloin tällöin syödä kuvan mukaisen annoksen iltapalaksi chai-teen tai maidon kera, nam. Toast on super simppeli eikä siihen nyt varmaankaan tarvittaisi mitään erillistä ohjeistusta, mutta: paahda paahtoleivät, voitele ohuesti margariinilla/voilla, sivele päälle maapähkinävoita sen verran kuin kehtaat syödä ja lopuksi vaan banaaniviipaleita leiville. Joku hifistelijä lisäisi kai ripauksen merisuolaa leiville viimeisenä silauksena, itse en ole kokenut aiheelliseksi.

Omenapiirakkasmoothie
03applepie_effected
Tämän ohjeen oon esitellyt blogissa jo aiemminkin, mutta sama se. Hyvää on edelleen! :p Mä käytän omenapiirakkasmoothieen vaihtelevasti joko yhden omenan ja yhden banaanin, tai sitten ihan vaan pari omppua. Lisäksi tulee nälästä riippuen 125/250g maitorahkaa, 2-3dl (kaura)maitoa, reilusti kaurahiutaleita, n. ruokalusikallinen maapähkinävoita ja ripaus kanelia. Kaikki vaan blenderiin ja avot, omenapiirakka juotavassa muodossa on valmis. Kuvan smoothie toimitti jälkkärin virkaa joten jaoin sen kiltisti neljälle, mutta useimmiten juon tuon saman määrän ihan yksin aamupalana. Tuhdilla smoothiella nälkä pysyy melkoisen pitkään poissa. ;)


Maapähkinävoi hedelmien ja marjojen dippinä
045w_effected
En useinkaan harrasta välipalojen syömistä, mutta jos nälkä jostain syystä pääsee yllättämään aterioiden välissä, kuorin usein omenan tai banaanin ja sivelen pinnalle vähän maapähkinävoita. Myös mansikoiden ja mustikoiden kanssa voi on erinomaisen hyvää.

Maapähkinävoifudge
05fudge_effected
Fudge - liekö siirappisempaa herkkua olemassa? En oo aiemmin kokeillut fudgen valmistamista kotikutoisesti, joten ihan täydellisiä noista paloista ei ensiyrittämällä tullut. Taikinaa olisi ehkä pitänyt joko keittää tai vatkata kauemmin, jotta valmiit fudgepalat olisivat olleet vähän sitkeämpiä ja toffeemaisempia. Näiden koostumuksesta tuli mieleen lähinnä tikkunekut, mutta hyviähän nekin toki ovat. :p En välttämättä ihan lähiaikoina tee toista pellillistä fudgea, sillä nämä palat ovat aivan tajuttoman makeita ja imeliä! Ehkä omaan makuuni jopa liiankin siirappisia. Muilta fudge sen sijaan sai kehuja, joten makuasiat taitaa olla kyseessä. Ohjeen fudgeen löysin TÄÄLTÄ. :)

Toinen osa Maapähkinävoimadnessille on varmasti luvassa jossain vaiheessa! Mulla on kirjanmerkeissä tallennettuna jos jonkinlaista hyvältä vaikuttavaa pj-ohjetta, ja jahka ehdin niitä testailemaan, postailen tännekin. Ja hei, jos jonkun hihassa sattuu lymyilemään loistava tapa nauttia maapähkinävoita, vinkit voi toki halutessaan laittaa jakoon!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti