Irish Coffee Cheesecake

irish coffee cheesecake 1

Tulihan sitä kakkua leivottua mamman syntymäpäiville, kuten aiemmin uumoilinkin! Tällä kertaa vuorossa oli Irish coffee juustokakku jossa on kahvin, suklaan ja viskin makua. Ohjeen sävelsin itse, koska taaskaan mikään netistä bongaamani kakkuresepti ei ollut sellaisenaan tarpeeksi houkutteleva neiti krantun mielestä. 😀 

Ei jummi miten kivaa leipominen nykyään on. Ajatella, että muutama vuosi sitten pidin sitä tosi tylsänä puuhana! Tää viikko vierähti suurimmaksi osaksi ajan kulumista odottaen; tulispa perjantai-ilta äkkiä ja pääsis leipomaan kakkua... 😌  No, viimein se h-hetki koitti ja leipomisesta haaveilu vaihtui tositoimiin. Tein iltamyöhään kakkupohjan ja täytteen, laitoin ne kylmään hyytymään ja sitten oli taas odoteltava - tällä kertaa lauantaiaamua, jolloin vuorossa olisi kakun viimeistely kiilteellä ja koristeluilla.

Trust me, tää leivontavimma on jo sitä luokkaa että venaan into pinkeenä potentiaalisia leivontahetkiä enemmän kuin koskaan venasin joulupukkia kylään ollessani lapsi. Leipominen on suorastaan jännittävää! Oon sen verran tuore kotileipuri, ettei se prosessi ihan selkäytimestä suju. On mahdotonta taata, että uusi kokeilu onnistuu - mutta jos homma menee putkeen, siitä seuraava onnistumisen ilo on aivan suunnatonta.

irish coffee cheesecake 2

irish coffee cheesecake 4

Ja tämä juustokakkuhan onnistui! Jopa niinkin hyvin, että helmikuussa 80 vuotta täyttävä rakas mummoni haluaa samanlaisen juhliinsa. 😁 Muutama kehitysidea tulikin jo mieleen synttärikakun leipomista silmällä pitäen. Ensinnäkin, kakkupohjassa kannattaa käyttää niitä "aitoja" Digestive-keksejä, eikä Lidlin Digestivejä. Ne alkuperäiset on pehmeämpiä ja murentuvat paremmin, ja se tietysti helpottaa keksipohjan teossa huomattavasti. Täytyy myös välttää hoppuilua viime silauksen eli koristelun kanssa - nyt iskin suklaat ja nonparellit kakun pinnalle vähän liian aikaisin, ja nonparelleista levisi pikkuisen hopeaa väriä kiilteeseen. Ketään muuta tämä detalji ei häirinnyt, mutta itseäni se hieman tympi. Sen sijaan ainesosien mittasuhteisiin olin tosi tyytyväinen! Niitä ei siis tarvitse venkslata seuraavalla leipomiskerralla.

irish coffee cheesecake 3

Irish Coffee juustokakku

Pohja
n. 250-300 g Digestivejä
75 g voita tai margariinia sulatettuna

Täyte
5 liivatetta
200 g Philadelphia maustamatonta tuorejuustoa
200 g Viola suklaa tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
0,5 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
1 dl vahvaa kahvia kylmänä
0,75 dl viskiä (kanadalaista tai amerikkalaista, eli ennemmin makeaa kuin savuista sorttia)

Kiille
3 liivatetta
1 dl tummaa kaakaojauhetta
0,75 dl sokeria
3 dl täysmaitoa

Koristeluun
Mozartin kuulia
Suklaakuorrutettuja pähkinöitä (esim. hassel)
Hopeisia nonparelleja

Ohje

Laita 5 liivatetta kylmään veteen.

Murskaa keksit ja kaada joukkoon sulatettu rasva. Sekoita hyvin ja kaada seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halkaisija 26 cm) pohjalle. Levitä ja painele tasaiseksi.

Sekoita kulhossa tuorejuustot, sokeri, vaniljasokeri ja kahvi.

Vatkaa toisessa kulhossa kerma löysäksi vaahdoksi. 

Kuumenna viski esim. mikrossa. Ota liivatteet pois vedestä ja sekoita viskin sekaan. Kaada viski-liivateseos tuorejuustojen kanssa samaan kulhoon. Sekoita hyvin.

Yhdistä tuorejuustoseos ja kerma, taas hyvin sekoittaen. Kaada täyte keksipohjan päälle vuokaan, peitä tuorekelmulla ja laita jääkaappiin hyytymään. Jos mahdollista, kannattaa antaa täytteen hyytyä yön yli, mutta minimissään on hyvä odotella 4-5 h ennen kiilteen tekoa.

_________

Kun täyte on kunnolla jähmettynyt, valmista kiille. Laita 3 liivatelehteä kylmään veteen. Sekoita kattilassa kaakaojauhe, sokeri ja maito, kuumenna kiehuvaksi. Tämän jälkeen laita kattila hetkeksi vesihauteeseen, jotta suklaakastike hieman jäähtyy. 

Kun seos on viilentynyt, lisää joukkoon liivatteet. Sekoita hyvin ja kaada kiille vuokaan täytteen pinnalle.

_________

Jos kakun haluaa koristella, kannattaa antaa kiilteen hyytyä n. tunnin verran. Koristelussa on tietty vaan oma mielikuvitus rajana. Ite ajattelen että more is more, kuten ehkä näkyykin. 😉  Kun suunnittelin juustokakkua, sain vision puolitetuista Mozartin kuulista leipomuksen pinnalla - äitini tykkää kyseisistä marsipaanikonvehdeista. Niitä saikin metsästää kolmesta eri kaupasta, kunnes Lidlissä tärppäsi. Nämä eivät tosin ole niitä aitoja, punaisessa rasiassa olevia Mozartin kuulia, vaan Lidlin omaa versiota. Ihan passelia kamaa onneksi! 

irish coffee cheesecake 5
Seuraava juustokakku lienee mummon synttärikakku, mutta sen jälkeen voisi olla taas tutun ja turvallisen sitruunajuustokakun vuoro. 😛

// Meet the Irish coffee cheesecake that I baked for my mum's birthday! This yumminess tastes like coffee, chocolate and a hint of canadian whiskey. The glossy surface is like chocolate pudding and on top of it you can spot some Mozartkugels (pistachio marzipan), chocolate covered hazelnuts and nonpareils. I guess hashtag #carboverload is very well deserved.

2 kommenttia:

  1. well we think we should translate this into English since it looks yum to make it by ourselves

    lot of smile,
    Anak Super
    https://diaryanaksuper.blogspot.co.id

    VastaaPoista