Mainio matcha

matcha_1

Terveisiä sohvanpohjalta! Täällä on lojuttu nyt jo yli viikko lähinnä vaakatasossa, sillä pitkään pakoilemani flunssa sai mut kiinni viime viikonloppuna. Jokainen päivä on alkanut niin, että herätessä oon ihan tukossa ja päätä särkee julmetusti, sitten lääkkeen jälkeen alkaa helpottaa ja viimeistään iltapäivällä on melko kohtuullinen olo. Sitten taas pahenee iltaa kohden. Voin sanoa, että näin kauan jatkunut lepäily alkaa toden teolla kyllästyttää. Tuun ihan just mökkihöperöks! Odotan niin sitä päivää, kun oon vihdoin terve ja pääsen pitkälle lenkille. Ehkä just ulkoilunpuute on kaikista raskainta pakkolevon aikana - iltalenkit ovat mulle rakkaita ja auttavat pitämään ajatukset kutakuinkin koossa. Nyt pelkkä postilaatikolla käynti saa sydämen hakkaamaan.

Ehkä on aika mennä postauksen varsinaiseen aiheeseen, matchaan.

matcha_2

Oon yrittänyt pitkään keksiä kahville korvaajaa, sillä se maistuu nykyisin aivan hirveältä. Oon ollut maltillinen kahvinkäyttäjä viitisen vuotta, ja aina näitä ällötyksen kausia on tullut ja mennyt, mutta nyt kahvi-inhotus ei tunnu hiipuvan ollenkaan. Kahvi haisee kauhealta ja maistuu vielä kauheammalta. Siksi oon jo pitkään juonut kahvia vain aamuisin, ja loput päivästä oon teelinjalla jos jotakin lämmintä tekee mieli. Aamukahville on ollut vaikeaa keksiä korvaajaa, sillä sen piristävä ja aineenvaihduntaa boostaava vaikutus on aika lyömätön. Oon kokeillut juoda tavallista teetä (mustaa ja vihreää), mutta se ei oikein aja asiaa.

Muistinpa sitten hieman kofeiinia sisältävän matchan, jonka terveysvaikutuksia on hehkutettu laajalti. Luin kaikki mahdolliset matcha-artikkelit joita netistä löytyi, ja päätin kokeilla. Laadukkaimman matchan sanotaan tulevan Japanista, joten kannattaa syynätä pakkauksen etiketti. Esimerkiksi Urtekramilla on valikoimassa halpaa, n. kympin maksavaa matchaa, mutta se on kiinalaista. Selasin netin teekaupat läpi, ja siinä tuli kyllä huomattua miten trendikästä matcha on. Monien kauppojen varastosaldo näytti nollaa! Vihdoin vaasalaisen, luonnontuotteisiin erikoistuneen Feel Vividin sivuilla tärppäsi. Siellä 50 grammaa japanilaista luomu-matchaa kustansi jossain supertarjouksessa vain 13 euroa, joten nappasin heti kolme pussillista tilaukseen. Nyt hinta näyttää olevan taas normaalisti 19,90€, joka on mielestäni edelleenkin edullinen kun vertaa muihin valmistajiin. Karkeasti yleistäen valtaosa matchoista myydään pienenä 30 g annoksena peltipurkeissa, joista kaikki näkemäni maksoivat ainakin sen parikymppiä kipaleelta.

Matchajauheen voi sekoittaa nesteeseen lusikalla, mutta bambuvispilä on näppärin kapistus siihen hommaan. Halusin hifistellä ja ostin vispilän Mandragorasta. 

matcha_3

Matchaa voi juoda teen tapaan veteen sekoitettuna, mutta mä oon tykästynyt matcha latteen! Tapoja latten loihtimiseen on monia, mutta mä teen sen kuumentamalla ensin n. 1 dl vettä niin, että se on kuumaa muttei kuitenkaan kiehuvaa. Mittaan mukin pohjalle 0,5-1 tl matchaa, kaadan kuuman veden jauheen päälle ja sitten vaan vispilällä vatkaamaan. Lopuksi sekoitan joukkoon vielä 1-1,5 dl manteli- tai kaurajuomaa.  Matcha latteen saa vaihtelua, kun lisää mukaan vaikka pari tippaa piparminttuöljyä tai vanilja-aromia. Tai jos on viikonloppu ja haluaa herkutella, matcha latten voi kruunata parilla lusikallisella kuohkeaa kermaa. ;)

matcha_4

Nyt oon ollut vasta muutaman päivän ilman kahvia, joten vielä en uskalla arvella, olisiko matchasta sen korvaajaksi. Toivottavasti, sillä japanilaisten vihreä terveysjauhe on todella hyvää, toisin kuin kahvee!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti