Paistettu kinuski-omenajuustokakku

omena-kinuskijuustokakku

Uunijuustokakut, miksei niitä ole tullut tehtyä tämän pakkomielteeseen paisuneen juustokakkubuumin aikana? Pari vuotta sitten oon leiponut marjaisen maapähkinävoijuustokakun, mutta sittemmin on tullut pysyteltyä hyydykkeissä. Miksi?!? Uuniversiokin on ihan super helppo tehdä! Jokunen viikko sitten päätinkin repäistä ja kokeilla jotain ihan uudenlaista.

IMG_5459

Pienen ideoinnin jälkeen avainsanoiksi muodostui uuni, kinuski ja omenaruusut. Kakku onnistui odotusten mukaisesti, mitä nyt reunat olisivat voineet olla hitusen nätimmät. Kiikutin leipomuksen töihin ja siitä tykättiin, jee. 😊 Heti seuraavana viikonloppuna sain hyvän tekosyyn tehdä samaa kakkua uudestaan, ja koska siitä tuli esteettisesti onnistuneempi, se valikoitui postauksen kuvamateriaaliksi.

IMG_5457

Tässä ohjeet kakun kyhäämiseen!

pohja:
n. 250 g digestiveä
80 g voisulaa

täyte
400 g mascarponea
1 prk creme fraichea
1 dl kermaa
3 kananmunaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2-3 rkl sitruunamehua
2 rkl maizenaa

kinuski
1,75 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria

omenaruusut
1 punainen omena, mahdollisimman suuri (esim. honey crunch)
1 sitruuna
0,5-1 tl sokeria

Voitele vuoka kauttaaltaan voilla tai öljyllä. Murskaa keksit ja sekoita voisulan kanssa tasaiseksi massaksi. Levitä keksiseos vuoan pohjalle ja osittain myös reunoille. Esipaista keksipohjaa 175 asteisessa uunissa n. 6-8 minuuttia.

Sekoita mascarpone ja creme fraiche vatkaimella. Lisää vähitellen joukkoon munat, sokerit, kerma, sitruunamehu ja maizena. Kaada täyte vuokaan hieman jäähtyneen keksipohjan päälle. Paista kakkua uunissa 175C:ssä n. 40-50 minuuttia. Kun kakun pinta on tummunut kauniin ruskeaksi, se on valmis pois otettavaksi. Välillä uunijuustokakut tuppaa halkeilemaan pinnalta, ja yksi hyvä kikka tämän estämiseen on laskea lämpöä viimeisen vartin aikana, ja tarpeen mukaan jättää kakku paistumaan jälkilämmöllä vähän pidemmäksikin aikaa. Mutta tosiaan, kakun pinnan väri on aika hyvä mittari kypsyyden arviointiin. 😊

Kun kakku on jäähtynyt kunnolla, valmista kinuski. Lisää kattilaan kerma ja fariinisokeri, ja kuumenna miedolla lämmöllä ahkerasti sekoitellen. Kun seos alkaa olla notkeaa (no, sellasta kun kinuskikastike nyt yleensä on...), ota kattila pois liedeltä. Kun kastike on jäähtynyt haaleaksi, kaada se kakun päälle. Veitsellä on helppo levittää kinuski tasaisesti pinnalle. 

Sitten vielä ne omenaruusut! Laita isolle lautaselle tai kulhoon reilusti sitruunamehua ja n. 0,5 tl sokeria. Viipaloi omena mahdollisimman ohuiksi, n. 2 mm siivuiksi ja pyörittele niitä sitruunassa ja sokerissa. Kun kaikki viipaleet on käsitelty ja levitetty lautaselle, päälle voi ripotella vielä lisää sitruunamehua ja sokeria. Ihan oman maun mukaan! Mä ite rakastan sitruunaa, enkä tunne käsitettä liian kirpeä. 😛 Kuumenna omppuja mikrossa täydellä teholla muutama minuutti. Mikron voi välillä sammuttaa ja kokeilla, ovatko siivut tarpeeksi pehmenneitä: jos siivun saa käärittyä rullalle, niitä ei tarvitse enää kypsentää. Ruusuja voi varmaan tehdä monella tavalla, mutta oma tyylini on rullata yksi siivu napaksi pötköksi, ja sen ympärille pyörittelen lisää siivuja "terälehdiksi". Kun omenaruusu on mielestäsi sopivan kokoinen, nosta se kakun päälle. Avot, valmista.! 

Kakun voi periaatteessa irrottaa heti vuoasta, mutta itse oon vakaasti sitä mieltä, että niin hyydyke- kuin uunijuustokakut maistuvat parhaalta seuraavana päivänä. Maut ehtivät tasoittua, ja kun kakku on saanut olla yön yli jääkaapissa, se irtoaa parhaiten vuoasta.

IMG_5462

IMG_5467

Sellainen kakku tällä kertaa. Tulevana viikonloppuna onkin isänpäivä - mikä täydellinen syy leipoa taas jotain! 😁

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti