Tarina ahneudesta

236951436
Kuinka moni teistä tiesi Polyvoren, tuon näppärän nettisaitin jolla pystyi väkertämään helposti erilaisia kollaaseja ja ns. mood boardeja? Varmaan aika moni. Harmillisesti Polyvoren lakkasi olemasta päivää sitten, kun muotijätti Ssense osti Yahoon omistaman Polyvoren 200 miljoonalla dollarilla. Polyvorea käyttivät miljoonat (!!!) ihmiset ympäri maailman, ja todella monet myös verkostoituivat ja ystävystyivät palvelussa muiden kanssa. Sivu oli yhteisöllinen siinä missä facet, twitterit ja instatkin. Polyvorea hyödynnettiin jopa opiskelu- ja työvälineenä (stylistit ja muu muotiala, sisustussuunnittelijat jne). Voisi kuvitella, että kaupat tehdessään Ssense halusi pitää kiinni olemassa olevasta yhteisöstä ja toteuttaa bisnestään esimerkiksi verkkokauppaansa suunnatulla tuotesijoitelulla ja bannereilla, mutta toisin kävi: Polyvore suljettiin kokonaan, ilman minkäänlaista varoitusta etukäteen. Nyt polyvore.com johtaa Ssensen nettikauppaan, jossa kerrotaan "Polyvore is now Ssense".

237279705
Aika tahditon liike bisnesmielessä, sanoisinko. Moni polyvorettaja oli viettänyt aikaansa palvelussa jopa vuosikymmenen, joten ymmärrän hyvin, miksi Ssensen joka ainoa somekanava täyttyy nyt vihaisista viesteistä. Trustpilotin arvioista jo 8% lukeutuu bad experienceen, ja onpa netissä jo yli 9000 allekirjoitusta kerännyt Bring Polyvore back -adressikin. Miten Ssense on reagoinut palautteeseen? Ei mitenkään. Yritys postaa Instaan useita kuvia päivässä, muttei ole ottanut mitenkään kantaa niihin tuhansiin vihaisiin kommentteihin. Nyt viimeisimpänä kommentoijat ovat alkaneet levittää postausten alle linkkiä Indeed -sivustolle, josta löytyy aiempien työntekijöiden arvioita Ssensestä työpaikkana. Hämmentävän suuri osa arvioista on hyvin negatiivisia, ja erityisesti lafkan management on kovan arvostelun kohteena. Siinä mielessä Polyvoren sulkeminen ei yllätä pätkääkään, sillä yritykseltä puuttuu selvästi pitkän tähtäimen strategia. Varmasti näitä pähkähulluja, ei-niin-loppuun-asti mietittyjä päätöksiä on luvassa jatkossakin.

237192860
Epäeettisen siirrosta tekee se, että näyttäisi vahvasti siltä kuin Ssense olisi vain halunnut ostaa miljoonien Polyvore-käyttäjien tiedot. Syyttävä sormi osoittaa toki myös Polyvoren ex-omistajia - miksi he ovat suostuneet tällaiseen kauppaan. Eikö käyttäjien yksityisyys merkitse mitään? Toukokuun puoliväliin asti Polyvoren käyttäjät voivat valita "opt out" jolloin heidän yhteystietoja ei välitetä Ssensen rekisteriin, mutta koska tämä tarina on alusta asti ollut täysi floppi, linkki kyseiseen lomakkeeseen ei toimi kuin pienellä osalla käyttäjistä. Samalta sivulta voi myös tehdä pyynnön latauslinkistä, jonka kautta saa pelastettua tekemänsä kollaasikuvat. Mullakaan linkki ei aluksi toiminut, mutta sitten keksin kokeilla Chromen sijaan Mozillaa ja pääsin sivulle.

237191299
Etteikö käyttäjätietojen ostaminen olisi tarpeeksi irvokasta, myös Polyvoren Facebook-sivu on suljettu ja kaikki siitä tykänneet ovat mystisesti siirtyneet Ssensen FB-tykkääjiin. Yhdessä yössä Ssensen naamakirja kasvoi 400 000:sta 800 000:een tykkääjään. Myös tämä on aiheuttanut suunnatonta suuttumusta. Jännää nähdä, että joku yritys kehtaa tänäpäivänä toimia noin, sillä tykkäysten ostamista on laajalti moralisoitu viime vuosina. Esimerkiksi jotkut bloggaajat ja muut somevaikuttajat ovat ostaneet seuraajia tililleen, koska mitä enemmän yleisöä, sen parempiin (lue: rahakkaampiin) diileihin pääset käsiksi. Monetizing on päivän polttava sana. Onneksi tällä hetkellä painoarvo alkaa siirtyä yhä enemmän seuraajamäärästä sitoutumiseen, eli mitä enemmän seuraajat tykkäävät, jakavat ja kommentoivat postauksia, sen arvokkaampia he ovat yhteistöiden kannalta. Ostetut bottiseuraajat eivät usein kauheasti reagoi. Välillä on huvittavaa nähdä tilejä, joilla on olevinaan kymmeniä tai satoja tuhansia seuraajia, mutta reaktioita ei meinaa kertyä sitten millään.

237041970
Ite käytin Polyvorea varsinkin nuorempana paljon: mulle Polyvore oli yhtälailla ajanvietettä kuin jollekin toiselle ikätoverille pelit GTA:sta Wowiin. Sivulla viihtyi useita tunteja. Sittemmin aloin keskittyä lähinnä askartelemaan sisältöä blogiin. Postauksen kuvituksena on mahdollisesti mun viimeiset Polyvore-kollaasit - ellei Ssense tule järkiinsä ja palauta Polyvorea sen käyttäjille. Näkisin, että tällainen kauppa oli tuhoon tuomittu alusta alkaen: Polyvorella ja Ssensellä ei ollut juuri mitään yhteistä. Polyvore oli yhteisöllinen sivusto jolla voi toteuttaa luovuuttaan, Ssense on designer-tavaraa myyvä nettikauppa. Miksi ihmeessä kollaasiharrastaja haluaisi yhtä äkkiä ostaa 800 dollarin huppareita? Ymmärrän samankaltaisten yritysten fuusiot; ostetaan kilpailija pois markkinoilta. Polyvorea on kuitenkin vaikea nähdä kilpailijana Ssenselle, sillä Polyvoren rahavirrat muodostuivat käsittääkseni pitkälti affliate-linkeistä - linkeistä, joista osa varmasti johti trafiikkia myös Ssensen sivustolle. Polyvoren sulkeminen vaikuttaa lähinnä kiusanteolta, varsinkin kun ottaa huomioon, miten mauttomalla tavalla se hoidettiin.

237041632
Mielestäni tällaisissa asioissa on oltava todella varovainen ja hienotunteinen. Negatiivinen kokemus leviää lukuisia kertoja useammin kuin positiivinen, joten itseään kunnioittava yrityksen on pidettävä hyvää huolta maineestaan. Ssense ei toimi näin, sillä se on täysin ignoorannut palauteryöpyn. Oon lukenut suuren osan kommenteista, ja 99,99% on ollut lähinnä vaatimuksia palauttaa Polyvore toimivaksi. Moni on myös todennut, että ennemmin polttaisi rahansa kuin syytäisi dollariakaan Ssenselle. Yksi näkemäni kommentti oli positiivinen - se oli naiselta, joka ei ollut koskaan kuullutkaan Polyvoresta, mutta Ssensen yrityskaupoista hän oli innoissaan.

236275282
235502584
236927070
220973524
233073039
233061120
232651788
232470926
224910253
234933954
232414468
232176721
232043128
230981301
230794527
230615283
230474820
230474277
229872608
234887049
224911615
224374959
221942841
217875103
221061978
217875601
Kaiken kaikkiaan moraalitonta ja sikamaista toimintaa. Ei kannata ottaa mallia.

EDIT// 9.4.2018 Kaiken kukkuraksi Ssense on omalla Pinterest-tilillään "pinnannut" Polyvore-käyttäjien asukollaaseja. Ei siinä mitään, kaikki ovat varmasti tottuneet siihen, että mm. blogi- ja Polyvore-kuvia tallennetaan Pinterestin inspiraatiokansioihin, mutta Ssensen tapauksessa kuvat johtavat heidän omaan verkkokauppaan, eivätkä alkuperäiseen lähteeseen eli kollaasintekijän sivulle. Ssense on piilottanut omat "boardit" Pinterestissä, mutta moni käyttäjä on löytänyt omia kuviaan hakemalla Pinterestistä kuvia omalla Polyvore-käyttäjänimellään. Ne on jaettu Ssensen viralliselta Pinterest-tililtä. Asukollaaseissa on ollut muitakin tuotteita kuin Ssensen valikoimasta poimittuja, joten tällainen toiminta on sangen härskiä sekä Polyvore-käyttäjiä että muita verkkokauppoja kohtaan. Rautalangasta väännettynä: Ssensen pinneissä on voinut vilahtaa vaikka Net-A-Porterin mekko, jota nyt ikään kuin myydään Ssensen tuotteena koska alkuperäistä lähdettä on mahdotonta selvittää toimimattomien Polyvore-linkitysten takia.

Sanoin aiemmin postauksessa, että on vaikeaa nähdä Polyvore Ssensen kilpailijana. Tajusin kuitenkin tänään Instan kommentteja lukiessani, että itse asiassa Polyvore itsessään ei uhannut Ssenseä, vaan kaikki se sisältö, jota käyttäjät olivat tallentaneet Polyvoren items-kansioihin. Varmaan miltein jokaisesta vähänkin tunnetusta rättikaupasta oli polyvoretettu tuotteita. Lisäksi jotkut yritykset tekivät Polyvoren kanssa yhteistyötä, kuten järjestivät kilpailuja jne. Tällaiset asiat ilmeisesti uhkasivat Ssensen liikevaihtoa niin suuresti, että yritys koki kannattavaksi ostaa Polyvore "muutamalla" miltsillä ja sulkea sivusto sen ainutlaatuisuudesta huolimatta. Ssensen kannalta on vaan kovin harmillista, ettei palvelun riisto sen käyttäjiltä tai tietojen ja sometykkäysten ostaminen varsinaisesti lisää puljun good williä. Negatiivisia viestejä on tuhansia ja taas tuhansia, ja myös Trustpilot täyttyy edelleen yhden tähden palautteista. Mielenkiinnolla jään seurailemaan, mihin tilanne kehittyy.

poly
(Instasta poimittu kommentti) 

// R.I.P. Polyvore! I hope Ssense comes to its senses and backs off this stupidness. I personally would never support this kind of business, because their lack of respect for all those millions of PV users is just rudely insane. What do you think? You can sign the petition "Bring back Polyvore" here

4 kommenttia:

 1. Anonyymi8/4/18 15:32

  Mitää?! Eikä. Tein myös polyllä kollaaseja joskus,ei tosin muoti aiheisia. Harmi kun sitä ei ebää oo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Tuntuu ihan tylsältä selata netissä vaatteita ja laukkuja, kun niitä ei voi enää tallentaa Polyvoren virtuaaliseen garderobiin. :D Toivottavasti Ssense tulee vielä järkiinsä, vaikka aika epätodennäköiseltä vaikuttaakin.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen postaus! Onko Polyvore sitten sen kummemmin kommentoinut itse tilannetta? Olisiko Polyvorekin ollut nyt sellaisen tilanteen edessä, että palvelu oli hyvässä mallissa ja riskinä olisi ollut että jossain vaiheessa viehätys loppuisi ja täten myynti tuntui sopivalta? Polyvorelle selvästi hyödyllinen kauppa, kun sen tekivät. Kurja juttu, että palvelu suljettiin kokonaan.
  Mua harmitti aikoinaan kun tyylitaivas lopetettiin! Joten I feel you. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Polyvore ei ainakaan vielä ole kommentoinut mitenkään, viimeisin heiltä saatu viesti oli se, kun he ilmoittivat PV:n myymisestä Ssenselle ja kiittelivät kuluneesta +10 vuodesta. Käyttö oli käsittääkseni hieman vähentynyt huippuvuosista, mutta ei radikaalisti. On spekuloitu, ettei PV oikein ollut linjassa sen omistajan, Yahoon tytäryritys Oathin tulevaisuuden näkymien kanssa. Että sopivan tarjouksen kohdalla oli ihan ok sulkea palvelu, harmi vaan että ilman mitään ennakkovaroitusta. :/

   Muistan Tyylitaivaan! En hirveästi sitä selaillut, mutta tuttu blogimaailmasta kuitenkin.

   Poista