Ravintolasuosittelu: Mamma Maria

IMG_9811
Vähän erityyppistä postausta tällä kertaa, nimittäin ravintolasuosittelu joka tulee suoraan sydämmestä! Okei okei, sydämestä sillä siellä on tunnetusti tilaa vaan yhdelle ämmälle. ;) Miten tää juttu lähti jo tässä kohtaa aivan sivuraiteille... No, whatsoever.

mammamaria1

Mun mielestä täällä Lahdessa ei ole mitenkään liiaksi asti kivoja ja tunnelmallisia ravintoloita. Toki noita jokaiselta paikkakunnalta löytyviä ketjurafloja on melko laaja kirjo ja niissä porukka enimmäkseen käy (kai?), mutta henkilökohtaisesti mä en niistä pahemmin välitä. Ne on aikalailla nähtyjä jo. Sapuskat on perus hyviä, palvelualttius kehnosta kelvolliseen ja hinnat tason huomioiden varsin yläkanttiin iskettyjä. Tiedä sitten onko se tuo hurja 23 vuoden ikä vai mikä, mutta tätä nykyä tunnen olevani aavistuksen vaativampi asiakas kuin ennen; odotan ruualta, palvelulta ja yleisfiilikseltä enemmän kuin keskivertoa. Kun päätän kotona kokkailun sijaan lähteä ulos syömään, ei riitä että se safka on ihan jees vaan haluan että siinä samalla tulee jonkinlainen "elämys" plakkariin. Tätä elämyksellisyyttä tusinaravintolat ei aina onnistu mulle tarjoamaan. Myös Suomen taloudellisesti nihkeä tilanne on inspiroinut mua kuluttajana tekemään sen tietoisen päätöksen, että mieluummin ohjaan ne ravintolossa murkinoimiseen käyttämäni rahat jollekin pienelle ja paikalliselle yritykselle kuin koko maan kattaville ketjuille. Omilla pienillä valinnoilla ei ehkä muuta maailmaa, mutta ainakin voi pyrkiä vaikuttamaan. :) Tämän jaarittelevan pohjustuksen myötä, sallikaa mun kertoa teille muutama sananen mun lempiravintolasta joka sijaitsee Vapaudenkatu kympissä - eli tietenkin ihanasta italialaisravintola Mamma Mariasta!

mammamaria2
Tässä ja seuraavassa kollaasissa vilahtaa lähinnä seuralaisten tilaamia annoksia, joiden nimiä en ikävä kyllä muista. :)

Tunnelma tässä pienessä ravintolassa on kotoisa ja niin autenttinen että tuntuu kuin ihan oikeasti olisit saapunut Italiaan, palvelu on loistavaa (ruuhka-aikanakin vähintään hyvää), ruokalistalla on ihan laittoman paljon valinnanvaraa, ja mites sitten niiden itse annoksien laita? Noh, ne on tietenkin se kaikkein paras asia Mamma Mariassa. Mikäli italialainen keittiö on mieleesi, ei ole suurtakaan väliä tilaatko pastaa, pitsaa, risottoa tai vaikka salaattia - ruoka ei taatustikaan ole tasoa "ihan ok" saati sitten keskinkertainen. Yksi seikka joka mua usein aavistuksen verran nyppii ketjuravintoloissa on se, että monissa paikoissa annokset on vuosien mittaan pienentyneet ja ns. parempia raaka-aineita on salakavalasti korvattu edullisemmilla vaihtoehdoilla, samalla kun hinnat vain nousee nousemistaan. Mamma Mariassa ei tätä ärsytyksen aihetta ole ollut. Hinnat on ensinnäkin erittäin kohtuullisia, voisi sanoa jopa edullisia. Helposti saat alle kympilläkin nokkasi eteen valtavan pastavuoren ääntä kohden lapioitavaksesi, ja mikäli kertakaikkiaan et jaksa syödä ihan kaikkea, saat halutessasi ruuan mukaan kotiinviemisiksi, rasiaan pakattuna.

mammamaria3

Kun vuosia sitten mentiin ekaa kertaa Mamma Mariaan syömään kaverin kanssa, tilasin turvalliselta kuulostavan Penne Pollo E Panna -annoksen eli kermaisen kanapastan. Se oli niin helkkarin hyvää että tilasin sitä samaa pastaa aina vain uudestaan kun Mammaan tuli eksyttyä murkinoimaan, varmasti ainakin 4-5 kertaa putkeen! Sitten lopulta rohkaistuin kokeilemaan muitakin listalta löytyviä annoksia, ja aina vain löytyi lisää uusia lemppareita. Pastat ovat taivaallisia, caesar-salaatit mahtavia mikäli kaipaa aavistuksen kevyempää ruokaa lautaselleen, ja jopa pizzakin maistuu hyvältä vaikka yleisesti ottaen en mikään kummoinen pizzanystävä ole. Kaikista eniten taidan kuitenkin tykätä Mamma Marian risotoista. Siitä ei ole edes kovin kauaa kun innostuin sellaista tilaamaan ensimmäistä kertaa, mutta voi, nyt ei paljon muuta tekisi mielikään. Jostain syystä olen monesti aiemmin vaan skipannut riisiruuat ravintoloiden ruokalistoja selatessa - kai olen mieltänyt ne vähän "tylsäksi" vaihtoehdoksi kaikkien muiden herkkuruokien rinnalla. Kuinka väärässä sitä olikaan! Jos saisin suositella Mamma Marian listalta vaan ja ainoastaan yhtä sapuskaa, se olisi taatusti ihana Della Fattoria -risotto. Jälkkäreistä panna cotta on erinomaista, samoin itsetehtyjä jäätelöitä kannattaa maistella. Itse tilaan useimmiten vaniljaa, se on kaikessa simppeliydessään parasta jäätelöä ikinä - täysin eri planeetalta kuin kaupan pakastealtaan mukamas aidot vaniljajädet. :P

IMG_7855

Oikeastaan ainoa "huono" puoli Mamma Mariassa on se, että mikäli sun seuralainen edustaa semmosta "tilaan ravintolassa aina burgerin ilman poikkeuksia" -pikaruokalahkoa, se todennäköisesti pahoittaa vaan mielensä kun näkee ruokalistan pastoineen ja pitsoineen; pahimmillaan alkaa inhota sua kun kehtasitkin raahata sen ihan toisenlaisten makuelämysten äärelle. Niitä hampurilaisia ei nimittäin Mamma Mariassa valmisteta - ja todella hyvä niin, on mun mielipide asiaan!

Vaikka tähän mennessä maistelluista ruuista about jokainen on miellyttänyt mun makunystyröitä, TOP-5 voisi näyttää vaikkapa seuraavanlaiselta:

IMG_5145
Della Fattoria -risotto (broileria, gorgonzolaa, ananasta, kermaa)

IMG_5025
Penne Alio Olio E Salmone -pasta (kylmäsavukirjolohta, valkosipulia, chiliä, oliiviöljyä)

IMG_7833
Insalata Caesar Pollo -salaatti (salaattia, broileria, parmesania, leipäkrutonkeja, caesar-kastiketta)

IMG_7853
Insalata Pasta E Gamberetti -pastasalaatti (salaattia, pastaa, katkarapuja, aurinkokuivattua tomaattia, oliiveja, pestomajoneesia)

IMG_5691
Canadese -pizza (tomaattikastiketta, juustoa, kanaa, punasipulia, vuohenjuustoa, diavoletto-kastiketta)

All in all; kannattaa todella poiketa Mamma Mariassa syömässä jos Lahteen sattumoisin eksyy ja italialainen sapuska maittaa! :)

// My favorite restaurant in my hometown Lahti? Mamma Maria, of course. I can't use terms like "in Finland" or "in the whole world" because let's face it, so far I have not been traveling too much and seen many different places so I can't do very huge comparison between great restaurants. But hey, somehow my intuition tells me that even if I had a chance to hop on the next plane and then see every corner of the universe, I would still love Mamma Maria and think it's one of the very best places to go and tuck your daily doze of carbs in to your mouth, whether it was in the form of pasta, pizza, caesar salad or something else. And oh how I love their vanilla ice cream, it's just too good!

1 kommentti: