Vikat päivät osallistua Joulupuu-keräykseen!

joulupuu

Mua vähän harmittaa, että vasta tänä vuonna "äkkäsin" Joulupuu-keräyksen olemassaolon. Siis kyllähän mä oon siitä varmasti kuullut jo aiemmin, mutta se on kuitenkin päässyt unohtumaan, enkä oo osallistunut. Paitsi nyt. Oon melko kyseenalaistava hyväntekeväisyyden suhteen, enkä oikeastaan osallistu muihin kuin selkeästi paikallisiin keräyksiin. Kierrän suurjärjestöt, joissa johtajat tienaavat jopa 15 000 euroa kuussa. Musta se on jo aika epäeettinen lukema. Ajattelen niin, että vaativasta ja raskaasta työstä kuuluu ehdottomasti saada kunnon korvaus, mutta eikö kevyt palkkamaltti olisi paikallaan, kun liikutaan hyväntekeväisyyden alueella? 

Joulupuu-keräykseen osallistuminen tuntui turvalliselta, koska siinä liikkuu tavara, ei raha. Uskon että lapsille ostetut joululahjat löytävät perille sellaisiin osoitteisiin, joissa niistä on aidosti iloa. Paikkasin hieman edellisiä vuosia ostamalla yhden lapsen sijasta kolmelle lahjoja: kahdelle pienelle tytölle ja yhdelle teini-ikäiselle pojalle. Vaikka onkin surullista, että tollaiselle keräykselle on olemassa kysyntää (Lahdessa n. 700 lapselle jaetaan keräyksen kautta lahjoja), täytyy sanoa että oli todella hauskaa ideoida, mitä voisi antaa tuntemattomille lapsille ja nuorille lahjaksi. Ehkä kivoin joululahjojen ostoreissu ikinä. 😁 Pikkutyttöjen toivon arvostavan valitsemiani My Little Pony- ja Frozen -aiheisia lahjoja, nuorelle pojalle lähti vaatekaupan lahjakortti. Lisäksi laitoin joka pakettiin jouluherkkuja. 

Jos Joulupuu-keräykseen mielii osallistua, nyt alkaa olla käsillä viime hetket! Täällä Lahdessa keräys jatkuu 16.12. asti, eli vielä huomenna ja ylihuomenna ehtii mukaan. Lahdessa keräyksen pääkuusi on torin kupeessa kauppahallissa, mutta sivukuusia on mm. Karismassa ja muutamissa pienissä liikkeissä. Täältä löytyy Lahden Joulupuun FB-sivut ja Instagram. Muiden kaupunkien aikatauluista en tiedä, mutta ne löytyvät varmasti netistä! 

Joulun alla on varmasti myös paljon muita keräyksiä, joihin suosittelen jokaista ottamaan osaa mahdollisuuksiensa mukaan. Esimerkiksi joissakin kukkakaupoissa voi tilata yksinäisille vanhuksille kukkia, jotka sitten joulun alla toimitetaan heidän koteihinsa. Ihana idea! Koitan saada selville, onko mikään paikallisista kukkakaupoista mukana tällaisessa. Alkukuusta Vuosaaren joulupolulla sai piirrellä kortteja vanhainkodin asukkaille - arvatkaa vaan, oliko pöydän ympärillä hälinää, kun erityisesti lapset halusivat päästä piirtelemään? Toivottavasti vastaavia korttien piirto- ja askartelupajoja löytyy muualtakin! 

Tuoreemmista järjestöistä en voi olla nostamatta esiin Brother Christmasia. Uskon heidän toimintaansa, ja tiedänpä tapauksen melko läheltä, jossa on saatu apua sitä kautta. BC:llä on paljon yhteistyöyrityksiä, jotka kerta toisensa jälkeen osallistuvat hyväntekeväisyystempauksiin kaiken ikäisten hyväksi. BC:n sivuilla jaetaan päivittäin niiden ihmisten tarinoita, joita on autettu. Ymmärrän hyvin positiivisen "hypen", jota BC:n ympärillä on. He ovat onnistuneet sitouttamaan monia tahoja mukaan, ja asioista viestitään aktiivisesti, jolloin tavalliselle tallaajalle (potentiaaliselle lahjoittajalle!) jää sellainen käsitys, että eurot käytetään siihen, mihin ne on tilisiirron tekijän näkökulmasta tarkoituskin käyttää. Oikeestaan ainoa "huono" puoli jonka keksin on se, että oon itkenyt silmät päästäni useita kertoja, kun oon lukenut juttuja ihmisistä, joiden kohdalla elämä on mennyt ihan liian väärin. 😓😓😓

Hyväntekeväisyyden kautta ei voi ostaa parempaa omatuntoa, mutta saa siitä sentään paremman mielen, kun pyrkii silloin tällöin auttamaan niitä, joilla ei ole niin hyvät lähtökohdat elämässä kuin itsellä on. Mä en oo millään mittarilla rikas, enkä todennäköisesti persoonani ja päättymättömän eipä-juupa-ehkäsitjoskus koulutusjahkailuni takia tulekaan sitä olemaan, mutta koen silti eläneeni aika yltäkylläistä elämää. Toivon, ettei se koskaan saa turtumaan niin, ettei enää näe muiden, heikommassa asemassa olevien realiteetteja. Sellainen sokeus on surullista. Jos tai kun saan itteni kuntoon niin, että energiaa riittää muuhunkin kuin oman elämän märehtimiseen, haluaisin osallistua säännöllisesti johonkin vapaaehtoistyöhön. Pari kohdetta on mielessä. 

Aluksi ajattelin olla postaamatta tästä aiheesta, koska kyllä, lahjoittamisesta on usein vähän vaikeaa puhua tai kirjoittaa. Niin herkästi "julkilahjoittaja" leimataan kerskailijaksi tai äskeisessä kappaleessa mainitunlaiseksi omatunnon ostajaksi. Aika hölmöä tavallaan. Mielestäni omista lahjoituskohteista voi ja kannattaakin välillä mainita, sillä kuka tietää, ehkä joku toinenkin innostuu. Kunhan hoitaa homman ilman turhaa tuputusta, sillä jos jokin saa ärsyyntymään niin omien valintojen erinomaisuuden korostaminen ja tyrkyttäminen. Yritysten ja järjestöjen puolelta taas eniten henkistä raivoa saa aikaan kadulla kimppuun hyökkäävät yliaggressiiviset feissarit, jotka eivät usko kun kertaalleen sanoo nätisti: ei kiitos. Suuri osa onneksi tämän ymmärtää, mutta sellaiset jotka ottavat linjakseen oikein hiillostaa, jättävät negatiivisen kuvan edustamastansa puljusta. Pulju vastaa perehdytyksestä. Myös kauhukuvilla ratsastaminen ja pirujen maalailu ei uppoa markkinointitaktiikkana. Onneksi on pilvin pimein erilaisia hyväntekeväisyyksiä, joista löytyy jokaiselle varmasti jotakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti