Karkkilakko

IMG_2927

Tästä päivästä lähtien mä ja mun hyvä ystävä E aiotaan olla karkkilakossa jouluaattoon asti! Tää onkin ihan uudenlainen kokeilu mulle, sillä tähän saakka en ole koskaan kokenut aiheelliseksi kieltää itseltäni mitään totaalisesti, ja monesti koen kaikenlaiset lakkoilut vähän lapselliseksi touhuksi. Mitä hyötyä semmoisesta on pitkällä tähtäimellä? Mutta kappas, jostain se idea vaan tupsahti muutama viikko sitten mun mieleen: hei mitäs jos testaisin olla pari kuukautta kiikuttamatta herkkuja kaupasta kotiin, edes viikonlopun kunniaksi. Se idea tuli jäädäkseen, ja kun sanoin sen ääneen, E ilmoitti että on mukana jos mä alan lakkoon. No onhan se sitten piru vie alettava. :D 

Kiellettyjen herkkujen listalla on kaikenlaiset karkit, suklaa, sipsit, popcornit ja jäätelö. Niin ja byyh, lakritsi! Mun TOP-5 mässyt taitaa olla Kouvolan laku, Ben&Jerry's -jäätelöt, Makuunin irtokarkit, Maraboun Domino -suklaa ja viidentenä vaikka sitten ne sipsit, joita tosin tulee syötyä hyvin harvoin nykyään. Ylipäätään lakon syynä ei ole se, että olisi viime aikoina tullut mussutettua urakalla epäterveellisiä herkkuja ja nyt pitäisi tehdä täyskäännös - itse asiassa oon melko tarkka sen suhteen, että ne mässäyshetket ajoittuisi mielellään vain yhteen päivään viikossa, "karkkipäivään", joka yleensä on joko perjantaina tai lauantaina. Karkkilakko tulee olemaan mulle semmonen luova testi, jossa on eräs porsaanreikäkin. :) Toisin sanoen, leipominen. Leipoa saa viikonloppuisin. Se tosin ei ole enää sallitun rajoissa, että tuhoaa yksin koko pellillisen keksejä tai porkkanakakkua, joten kahvitteluseuraa pitää olla tiedossa, kun kaulin alkaa laulamaan. Tosin en itse asiassa omista sitä kaulinta. Sivuseikka.

Mun mielestä olisi hullua, että ihan kaikki herkullinen olisi nounou lakon aikana, joten päätin antaa tuon leipomismahdollisuuden itselleni. Sitä paitsi, kun oon vasta aivan hiljattain alkanut tykätä leipomisesta, olisi sangen ääliömäistä tappaa se innostus heti alkuunsa jollain liian rajoittavalla lakolla. Joulukin alkaa olla nurkan takana, joten en tasan ajatellut skipata piparkakkujen ja joulutorttujen nautiskelua glögin kanssa pimeinä syys- ja talvi-iltoina. Ehkä tässä lakossa se ns. pointti on haastaa itsensä kokeilemaan jotakin uutta, ja löytämään vaihtoehtoja niille tyypillisille viikonloppuherkuille, joita yleenä tulee ostettua kaupasta. Se suklaalevy on vaan niin helppo ratkaisu, vaikka ihan yhtä lailla mun makunystyrät tykkää viiniä ja juustolautanen -tyyppisestä herkuttelusta. Leivottua tulee varmasti ainakin jonkin verran lähikuukausina, mutta välillä voisi myös tekaista sellaisia hieman terveellisempiä herkkuja kuten marjarahka, hedelmäsalaatti tai uuniomenat. Se on vaan joku hölmö jallitus aivojen sopukoissa että viikonloppuna on ehdottomasti saatava jotain sokerista ja kaloripitoista, kuten sitä suklaata, vaikka todellisuudessa sillä ei ole juurikaan väliä, kruunaako sen leffa- tai lukutuokion 500-1000 kalorin satsilla Marabouta vai hieman maltillisemmin kaloreita sisältävällä kermarahkalla. Kunhan se on helkkarin hyvää ja sitä on enemmän kuin kahden suupalan verran. :D

IMG_3059

Lakon aikana koittaa myös hyvä sauma kokeilla hiilareiden rajoittamista vähän reilummalla kädellä, vaikkapa parin viikon ajaksi. En aio varsinaisesti karpata, mutta meinaan karsia lähes nollaan pastan, riisin, perunan, viljat ja sokeripitoiset tuotteet kuten mehut. Hedelmien ja maitotuotteiden käyttöä on tarkoitus rajoittaa selvästi, mutta esimerkiksi aamupalasmoothiessa on "pakko" olla se 100-150g maitorahkaa ja yksi banaani, yksinkertaisesti siksi että muuten se ei olisi tarpeeksi täyttävä aamiainen. :) Mua kiinnostaa, miten hiilihydraattien selkeä vähentäminen vaikuttaa vireystilaan, vatsaan ja varsinkin ihon kuntoon. Enhän mä tälläkään hetkellä syö hiilaripitoisia safkoja läheskään niin paljon kuin keskivertosuomalainen - huomasin jo vuosia sitten, että voin ja jaksan paljon paremmin jos valtaosana päivistä skippaan perunat, pastat, leivän jne. Kuituja saa myös muualta, kuten pellavansiemenistä ja ompuista. Tarkoitus olisi kuitenkin nyt ensi kuun puolella ottaa parin viikon testijakso, jolloin kiinnittäisin ihan erityistä huomiota hiilareihin, ja karsisin ne niin hyvin lautaselta pois kuin mahdollista. Sinä aikana ei tietenkään tulisi leivottua, ellei nyt jotain loistavaa karppaushenkistä ohjetta tule vastaan. 

All in all, oon todella hyvin mielin tämän karkkilakkoni kanssa! Otan tämän positiivisena haasteena ja koska tahdoinvoiman määrä on valtava, oon varma että hienosti tässä vielä onnistutaan. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti