Porkkanakakkua ja erityisen makoisia kaurakeksejä

porkkanakakku_1
Paljastus: Oon ihan totaalisen hurahtanut leipomiseen. Vielä elokuussa inhosin (tai luulin inhoavani) sitä, koska se on niin tarkkaa hommaa ruuanlaittoon verrattuna - pitäisi malttaa olla ainakin suht täsmällinen jauhoja, sokeria, rasvaa sun muita aineksia mittaillessa. Mulla oli myös hieman traumoja siitä, miten hienosti alkanut leivontasessio meneekin totaalisen pieleen siinä vaiheessa, kun se herkku on laitettu uuniin kypsymään ja kuvittelee jo voivansa huokaista helpotuksesta. Pah... :D Muutenkin, onhan se nyt kaikin puolin vaivattomampaa istua valmiiseen pöytään nautiskelemaan vaikkapa äidin tai mummon tekemistä herkuista, jotka ovat joka kerta yhtä onnistuneita. Diettikin sujuu paremmin kun ei jatkuvasti oo itsetehtyä pullaa, kakkua tai keksejä jääkaapissa ylimääräisenä houkuttimena.

No mutta... vähän aikaa sitten menin ostamaan sähkövatkaimen, ja yks kaks netin reseptisivustot olivatkin täynnä aivan uudenlaisia mahdollisuuksia. Aloitin leivontakokeilut vaatimattomasti britakakusta, ja se onnistui hyvin (olisihan se voinut toki näyttää nätimmältä). Sen jälkeen oon tehnyt keksejä, maapähkinävoijuustokakkua (ohje tulossa!) ja nyt oon haltioissani porkkanakakusta, jota oon tehnyt jo pari kertaa. Leipominenhan on hauskaa puuhaa! Fiilis on kuin hullulla luovalla tiedemiehellä laboratoriossaan, kun desimitalla annostelee kulhoon milloin mitäkin. Käsi sydämellä voin sanoa, että parasta leipomisessa ei oo se kun pääsee maistamaan sitä valmista kaloripommia, vaan se kun kämppään leviää ihana tuoksu uunista. Ja ihan erityisesti se, kun pyytää populaa kahville ja niiltä heltiää kasa kehuja sun leipomuksesta. Mun amatöörikotileipurin itsetunto on viime aikoina noussut aika reilusti. :D

Tällä viikolla tapahtui jotain ihan mielettömän upeaa, nimittäin pääsin allekirjoittamaan työsopparin joka on toistaiseksi voimassa. JES! Sitä piti sitten eilen juhlistaa pienimuotoisesti perheen kesken. Tiedä mikä virtapiikki mulla tosta loistokkaasta uutisesta tuli, mutta aamulla heräsin lenkille, sen jälkeen väsäsin porkkanakakun, työnsin sen uuniin ja paistumista odotellessa rääkkäsin itseäni puolisen tuntia tekemällä vatsoja ja kahvakuulajuttuja (maljakyykyt on muuten kivoja). Sitten vielä keitin kahvia ja tein ison smoothien ennen töihin lähtöä. Iltapäivällä kotiin tultuani päätin kyhätä vielä kaurakeksejäkin kakun seuraksi. Äiti katsoi mua vähän hassusti kun selitin aamutoimistani, ei varmaan uskonut omaksi tyttärekseen kuin olin noinkin tehokkaasti (kerrankin) aloittanut päiväni. :D Mummokin tuumasi, ettei kyllä yleensä aamuvarhain jaksa alkaa leipoa.

Tässä olisi ohjeet porkkanakakkua ja kaurakeksejä varten. Porkkanakakun tein sovellettuna tämän ohjeen mukaan ja kaurakekseihin otin inspiraatiota tästä ohjeesta.

Porkkanakakku

porkkanakakku_2

Ainekset: 
350 g porkkanaa (5-7 kpl)
3 kananmunaa
2-2,5 dl sokeria
1,5 dl öljyä
3,5 dl jauhoja (käytin 1,5 dl ruisjauhoja ja 2 dl vehnäjauhoja)
2 tl kanelia
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta

Kuorrutus:
50 g voita
1 rasia appelsiinituorejuustoa (myös esim. mango, sitruuna tai maustamaton sopii)
1 dl tomusokeria
1 tl vanilliinisokeria (ei ollut joten käytin vanilja-aromia)

Pinnalle:
Pekaani- ja saksanpähkinöitä

Valmistus:
Kuori ja raasta porkkanat raasteeksi.
Vaahdota kulhossa kananmunat ja sokeri.
Lisää vaahdon joukkoon öljy ja porkkanaraaste, sekoita hieman.
Sekoita jauhot, kaneli, sooda ja leivinjauhe toisessa kulhossa, lisää seos taikinan joukkoon.
Kaada taikina voideltuun vuokaan, paista 175 asteisessa uunissa n. 50 minuuttia.
Anna kakun jäähtyä ja kumoa tarjoilulautaselle.
Sulata voi kuorrutusta varten.
Sekoita sulaan rasvaan tuorejuusto, tomusokeri ja vanilliinisokeri.
Levitä kuorrute esim. silikonilastalla kakun pinnalle.
Koristele murskatuilla pähkinöillä. 

Nam! Tämä kakku on saanut hyvin kyytiä, voi olla että huomenna ei ole enää mitään jäljellä. :) Ekalla kerralla porkkanakakkua tehdessä noudatin tuota k-ruoka.fi:stä bongaamaani ohjetta melko täsmällisesti, ainoana erona että nipistin hieman sokerin määrästä. Nyt tokalla kerralla halusin kokeilla, miten ruisjauhot sopivat kakkuun. Hyvinhän ne sopivat, joten saattaa olla että joskus teen porkkanakakun käyttäen pelkkiä ruisjauhoja. Paistaessa kannattaa tietty hyödyntää jälkilämpöä! Puolen tunnin paistamisen jälkeen laitoin virran pois, mutta kakku oli uunissa vielä reilut 20 minuuttia. Täysin kypsää oli. :) Sitten vielä ne kaurakeksit:

Rapeat vanilja-kookoskaurakeksit 
kaurakeksit

Ainekset:
125 g sulatettua voita
0,5 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 dl kookoshiutaleita
1 kananmuna
1 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
1 dl muromysliä (kannattaa murskata isompia paloja hieman)
1 tl leivinjauhetta
2 tl vanilja-aromia

Valmistus:
Lisää voisulan sekaan yksitellen aineksia listan mukaisessa järjestyksessä, koko ajan sekoitellen.
Nostele lusikalla taikinanokareita pellille, paista 200 asteessa n. 10 minuuttia.
Valmista! Helppoa kuin mikä.

Meinasin aluksi tehdä ihan ohjeen mukaisia keksejä, mutta sitten huomasin että mulla on kaapissa vähän muromysliä... jossain mielenhäiriössä päätin sitten korvata osan kaurahiutaleista myslillä. Vaniljasokeria multa ei myöskään löytynyt, joten käytin vanilja-aromia. Sitä päätin laittaa aika reilusti, koska kookoshiutaleita mulla oli juuri ja juuri desin verran, siinä missä ohjeessa niitä oli 1,5 dl. Kekseistä tuli onneksi todella maistuvia muokatulla ohjeellakin! :) Suosittelen tuota muromysliä kaurakeksejen teossa, se tekee kekseistä vielä aavistuksen rapeampia ja herkullisempia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti