By being constantly angry they feel that they are constantly right.


IMG_3190

Tähän asti blogiin on eksynyt kirjaesittelyitä lähinnä sellaisista teoksista, joita oon lähiaikoina tullut lukeneeksi. Nyt haluaisin vaihteeksi nostaa esiin pari suosikkia vuosien takaa - Charles Bukowskia, kuinka ollakaan!

Bukowski, "Buk" on sekä taitava kirjailija että runoilija. Jos pitäisi valita joko proosa tai runot, valitsisin jälkimäisen. Vaikka klassikkokirjat kuten Post Office ja Women ovat lukemisen arvoisia, Bukowskin runoista saan eniten irti. Niiden kautta välittyy suuria fiiliksiä ja niitä on ihan pakko palata lukemaan uudelleen ja uudelleen. Monesti jos kotona kuljen kirjahyllyn ohi, nappaan jonkin Bukowskin runokokoelman, avaan sen satunnaisesta kohdasta, luen 1-2 runoa ja laitan takaisin hyllyyn. 😀 

IMG_3200

IMG_3203

En ole toistaiseksi törmännyt yhtä sarkastiseen ja itseironiseen kirjailijaan. Usein kuulee sanottavan, että kaikista koomisimmat kaverit ovat alttiimpia voimaan henkisesti pahoin, ja kaikki vitsailu ja pellerooliin heittäytyminen toimii suojakilpenä masentuneisuuden piilotteluun. No, Bukowski vaikuttaa kaikesta itseensä/alter egoonsa kohdistuvasta sättimisestä huolimatta tyypiltä, joka hyväksyy itsensä ja tosiasiat. On pakko myöntää, että mun elämänasennetta on muovannut aikuisiällä enimmäkseen kaksi asiaa: introverttiyden "tajuaminen" ja Bukowskin teoksiin tutustuminen. 😄 Tätä on vähän vaikea pukea sanoiksi järkevästi, mutta jotenkin oon oppinut suhtautumaan haasteisiin edes hieman rennommin sitä mukaa, kun Amazonista on tupsahtanut uusi kirjatilaus postilaatikkoon. Vaikka osaan edelleen stressaamisen ja itsensä ahdistelun jalon taidon, kaikkea ei tarvi aina ottaa niin valtavan vakavasti. Ei varsinkaan itseään. Egosentristä tärkeilyä on maailma pullollaan, ja sitä toivoo välttyvänsä moiselta kohtalolta.

IMG_3205

IMG_3206

Mistä kannattaa aloittaa? The last night of the earth poems on suurin lempparini, joten tietysti suosittelen sitä päällimmäisenä. Myös You get so alone at times that it just makes sense ja Burning in water, drowning in flame ovat mahtavia. Kaikki kolme tarjoavat monipuolisen tunnekuohun. 

En suosittele Bukowskia vannoutuneille feministeille, sillä renttumaineessa olleen kirjailijan tekstit ovat melko seksistisiä. Muuten suosittelen lämpimästi kaikille. Valinnanvaraa muuten löytyy, sillä Bukowski ehti kirjoittaa urallaan yli 40 kirjaa runoja ja proosaa! Mua ei kiinnosta pätkääkään julkkikset, mutta pakko myöntää, Bukowski on mulle kuin Elvis tai Michael Jackson monille - stara, jonka olisin mieluusti tavannut. Harmi, että olin vasta 2-vuotias kun Bukowski kuoli. 😢  Hänen tiedetään pitäneen klassisesta musiikista, ja kuunnelleen muunmuassa Sibeliusta. 

IMG_3191

IMG_3210

IMG_3209

Vaikka Bukowski oli täysin aliarvostettu elinaikanaan, on kiva että hänen kirjailijan lahjat on noteerattu myöhemmin. Viime vuonna ilmestyi kokoelmat On Love, On Writing ja On Cats, joka mulla tietysti on jo hyllyssäni.

// Have you ever read books by Charles Bukowski? If not yet, I really recommend doing so! If you like poems, perhaps you'd like to start with these poem collections shown in this post. 'The last night of the earth' is the best poem book ever, so go and get it! If you prefer stories, start with classics like 'Post Office' or 'Women'. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti