Synttärijuustokakut 5- ja 55-vuotiaille

kakkukollaasi

Tässä kuukauden sisään on osunut lähekkäin parit synttärit: ensin kaverin tytär täytti viisi, ja tänään juhlistettiin iskän viisvitosia. 💖 Mä ovelasti näin molemmat kekkereet kelpo tilaisuuksina leipoa... tiditidii, juustokakkua. On mulla pakkomielle, vuosi ei ole edes puolessa välissä ja ties kuinka monta juustokakkua oon jo leiponut? Ainakin viisi, ehkä kuusikin? Leipoisin niiiiiiin mielelläni vaikka viikottain, jos siihen vaan olisi fiksusti saumaa. Toivottavasti joskus innostun leipomaan muutakin kuin juustokakkuja! Esimerkiksi pullat ja keksit ovat herkkua nekin, mutta ehkä juustokakuissa viehättää se visuaalisuus. Niin ja tietysti jokakertainen jännitys, suostuuko kakku tulemaan vuoasta ulos ehjänä vai ei. 😈

IMG_2410

IMG_2405

IMG_2399

Tässä postauksessa on ohjeet sekä super helppoon että hieman hermoja ja kykyjä vaativaan kakkuun. 5-vuotiaalle prinsessalle tein kiilteettömän mansikkajuustokakun vaahtokarkkikoristelulla. Pohja oli muuten tällä kertaa Semperin gluteenittomista digestiveistä, jotka yllättäen olivat koostumuksen puolesta parempia kakkupohjana kuin tavalliset vehnämössökeksit! Olin lukenut netistä keskusteluja, joissa moitittiin gluteenittomia keksejä koviksi ja huonosti murskautuviksi kakkupohjaa tehdessä, joten yllätys oli positiivinen.

IMG_3085

IMG_3088

IMG_3087

Isälleni puolestaan tein kolmikerroksisen juustokakun, jossa pohja oli dominoista ja täytteinä vanilja-, mansikka- ja suklaakerrokset. Pinnalla sokerimassapossu kylpee suklaamascarponevaahdossa mudassa. Oon ihaillut possukakkuja iät ajat, ja nyt päätin sellaisen toteuttaa. Onneksi iskä on huumorintajuinen hemmo - ei tarvinnut jäädä arpomaan, mahtaako hän pahastua. 😉

Ikävä kyllä kakun vaativuustaso ja mun taidot eivät ihan kohdanneet, ja vuoasta irrotettu kakku ei vastannut omia odotuksiani. "Yllättäen" muut kyllä kehuivat vuolaasti niin ulkonäköä kuin makuakin. 😀 Täytekerrokset eivät näyttäytyneet kauniin tasaisina raitoina, ja pohjakin oli erittäin mureneva! Monissa ohjeissa dominopohjassa ei ollut ollenkaan mukana rasvaa, ja mä laitoin sitä pienen n. 25g nökäreen. Selkeästi olisi pitänyt olla isompi pala! Se kekseissä oleva vaniljatäyte ei selvästikään riitä pitämään pohjaa kasassa, kun keksit murskataan ja taputellaan vuoan pohjalle. Tyhmänä koitin vielä siirtää kakun leivinpaperilta tarjoilulautaselle, ja siinä prosessissahan tapahtui kamaluuksia - kakku romahti toiselta puolelta niin, että päällikerros hieman liikkui mansikkakerroksen päältä. Apua! 😂 Myös kakun leikkaaminen oli aika haastavaa sokeripossun kohdalta. Ehkä marsipaani olisi hieman pehmeämpää ja helpommin leikattavissa, onko kellään teistä kokemusta? Tuotekehittelyä tarvitaan vielä! Dominoista pysyn kaukana ainakin parin seuraavan kakun aikana. Digestivet ja kaurakeksit ovat lyömättömiä juustokakun pohjana.

mansikkajuustokakku

pohja:
250 g Digestive-keksejä (käytin näitä n. 1,5 paketillista)
50 g voisulaa

täyte:
200 g vaniljatuorejuustoa
200 g Philadelphia tuorejuustoa
200-300 g mansikoita soseutettuna (tuoreet ja pakastetut on molemmat ok)
2 dl kuohukermaa
5 liivatelehteä
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

pinnalle:
vaahtokarkkeja
nonparelleja

Murskaa digestivekeksit hienoksi, sekoita hyvin rasvan kanssa. Levitä keksiseos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halk. 26 cm) pohjalle.

Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan.

Sekoita tuorejuustot keskenään, lisää sokerit ja mansikkasose. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi.

Kuumenna kattilassa pieni tilkka vettä kiehuvaksi. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja lisää ne kuumaan veteen yksitellen. Kaada liivateneste tuorejuusto-sokeriseokseen ja yhdistä kerman kanssa hyvin sekoittaen. Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään vähintään kuudeksi tunniksi, mielellään yön yli.

Koristele kakku vasta hetkeä ennen tarjoilua vaahtokarkeilla ja nonparelleilla, jotteivat vaahtokarkit menisi sitkeiksi jääkaapissa.


possujuustokakku

pohja:
250 g dominokeksejä
50 g voita (käytin tosiaan ite 25 g, kantsii laittaa enemmän! Tai vaihtaa keksit pomminvarmoihin digestiveihin 😁)

1. täyte:
200 g vaniljatuorejuustoa
1,33 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
2 rkl vaniljasokeria
3 liivatetta (käytin itse 2-2,5 per kerros, mutta suosittelisin hieman suurempaa liivatemäärää)

2. täyte:
200 g Philadelphia tuorejuustoa
1,33 dl kuohukermaa
150-200 g mansikoita soseutettuna
2-3 rkl sokeria
3 liivatetta

3. täyte:
200 g Philadelphia tuorejuustoa
100 g tummaasuklaata sulatettuna
1,33 dl kuohukermaa
2-3 rkl sokeria
3 liivatetta

koristeluun:
100 g tummaasuklaata
150 g mascarponea
250 g vaaleanpunaista marsipaani- tai sokerimassaa
(50 g valkosuklaata numeroihin)

Pohja & vaniljatäyte: 

Murskaa dominot tai muut keksit, joita haluat käyttää. Sulata joukkoon n. 50 g voita, sekoita hyvin ja levitä keksi-rasvaseos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Taputtele tasaiseksi pohjaksi.

Laita 3 liivatetta kylmään veteen likoamaan.

Vatkaa kerma. Koska joka kerroksessa on kermaa, vatkasin yhdellä kerralla 2 x 2 dl kuohukermaa vaahdoksi ja jaoin sen kolmeen samankokoiseen kulhoon. Yhdessä kerroksessa on siis n. 1,33 dl kermaa, mutta ei oo niin tarkkaa - ihan hyvin voi ostaa kaupasta isomman 5 dl kermapurkin ja laittaa hieman enemmän kermaa kakkuun.

Yhdistä vaniljatuorejuusto, sokeri ja vaniljasokeri. Kuumenna tilkka vettä kiehuvaksi, lisää liivatteet veteen ja anna jäähtyä hetki. Kaada sitten tuorejuusto-sokeriseokseen. Lusikoi kerma joukkoon ja sekoita. Kaada vaniljatäyte vuokaan. Laita kakku hyytymään n. 5-6 tunniksi.

Mansikkatäyte:

Laita liivatteet likoamaan. Sekoita soseutetut mansikat, tuorejuusto ja sokeri keskenään.

Kun liivatteet ovat lionneet kymmenisen minuuttia, keitä taas vettä kiehuvaksi ja lisää joukkoon liivatteet. Kaada hieman jäähtynyt neste tuorejuusto-mansikkaseokseen, sekoita ja yhdistä seos kerman kanssa. Kaada täyte vuokaan ja laita kakku taas hyytymään 5-6 tunniksi.

Suklaakerros: 

Laita liivatteet likoamaan. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Yhdistä suklaasulaan tuorejuusto ja sokeri.

Kuumenna vettä ja lisää liivatteet, yhdistä suklaa-tuorejuustoseoksen kanssa. Lisää kerma mukaan, sekoita ja kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä mielellään yön yli!

Koristelu:

Sulata 100 g suklaata. Sekoita mascarponen kanssa ja levitä silikonilastalla tai veitsellä vuoasta irrotetun juustokakun pinnalle.

Sokeri- tai marsipaanimassasta on tosi helppoa muotoilla possukoriste, sen kuin vaan pyörittelee massasta sopivia palloja! Korvat ja sorkat tein pikkuisista palloista, jotka muotoilin sormilla haluttuun muotoon. Hammastikku oli loistava apuväline silmien, sierainten, navan ja sorkkien keskihalkion tekemisessä. Esimerkiksi täällä on hyvä ohje possujen tekoon.

Tein vielä sulatetusta valkosuklaasta vitoset vapaalla kädellä, eli vaan lusikalla kaadoin suklaata leivinpaperille ja siitä sitten tasoittelin/muotoilin reunoja levittämällä suklaata paperille. Koristeet jähmettyivät muutamassa tunnissa jääkaapissa.

Ja nonparelleja piti heittää mukaan, kuinka ollakaan. Jotenkin hopeiset tai kultaiset nonparellit tekee edes vähän juhlavamman kakusta, jonka ulkonäköön en ole täysin tyytyväinen. Henkinen harakka iloitsee, kun löytyy kimmeltävä elementti koristeluista. 😀

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti