Kaljaa kakussa

ginger joe cheesecake

Nyt mä sitä kokeilin: kaljaa, hienostuneesti ilmaistuna olutta, leivonnassa. Ja kun mikään muu olutlaatu ei kelpaa, käytin tietysti Ginger Joe inkivääriolutta. Mielestäni se maistuu niin etäisesti oluelta että on melkein huijausta kutsua sitä sellaiseksi, mutta noh, olkoon nyt olutta sitten. 😄 Jos olvit, karhut, karjalat sun muut ei nappaa, mutta kaljojen maailma salaisesti kiehtoo, kannattaa makustella Ginger Joeta. Se ei oo maltaista, kitkerää eikä ees alkoholin maku puske läpi. Viinit ja varsinkin vahvat juomat tökkii nykyään pahasti, mutta inkiväärijokke ei aiheuta ällötystä.

Ideoin kakkua aika pitkään - mitäs ihmettä inkiväärioluen kanssa uskaltaisi miksata, ettei kakku oo aivan mahdoton makujen sekamelska? On olemassa inkiväärituorejuustoa, ja se kävi mielessä yhdistettynä vadelmiin ja valkosuklaaseen. Sitten bongasin Valion uutta kinuskin makuista Viola -tuorejuustoa, ja keksin heti että häivähdys karamellia korostaisi juuri oikealla tavalla inkiväärijuomaa. Koristeeksi valikoitui belgialaiset mansikat suklaaseen dipattuna. Asettelin vielä kakun keskelle kolme kiiviviipaletta hurjan innovatiivisesti. 😆

Pikkuisen tuli töpättyä, kun unohdin voidella irtopohjavuoan! Muistin lisätä pohjalle leivinpaperin, mutta reunat jäi rasvaamatta. Suosittelen ehdottomasti tekemään sen, koska kakku irtoaa silloin paremmin - tässä kakussa kiille "vähän" kärsi irrotusvaiheessa. Mun kakussa oli myös liivatteita hieman ylimitoitetusti; täytteeseen laitoin niitä viisi ja kiilteeseen kolme. Vähemmällä olisi varmasti pärjännyt, joten laitoin ohjeeseen yhden vähemmän sekä täytteen että kiilteen kohdalla. Mulla kakun täyte jämähti turhan nopeasti, enkä meinannut saada sitä leviämään tasaisesti vuokaan. Keskelle jäikin kuhmu, joten piti laittaa kiillettä aika reippaasti, jotta kakun keskustakin peittyi - tadaa, reunoilla on kiillettä naurettavan paksusti. 😏 Jos onnistuu lisäämään täytteen tasaisesti vuokaan, ei ehkä kannata laittaa kiillettä ihan 2 dl:n edestä, vaan niin että täyte peittyy juuri ja juuri. 

IMG_2027

Inkiväärinen kinuskijuustokakku

Ainekset

pohja:
200 g Digestive-keksejä
50-60 g voita

täyte:
200 g Valio Viola tuorejuustoa, kinuski
200 g Philadelphia tuorejuustoa, maustamaton
2 dl kuohukermaa
0,5 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
4 liivatelehteä
1 dl Ginger Joe inkivääriolutta

kiille:
2 dl Ginger Joe inkivääriolutta
2 liivatetta

koristeluun:
pieni rasia mansikoita
tilkka kuohukermaa
50 g maitosuklaata
50 g tummaa suklaata
kiiviviipaleita

IMG_2019

Ohje

Sulata voi ja murskaa keksit huolellisesti. Sekoita voi keksinmurujen kanssa ja levitä seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohjalle. Tasoita keksipohja lastalla tai lusikalla.

Laita 4 liivatetta likoamaan kylmään veteen. Sekoita tuorejuustot ja sokerit keskenään. Vatkaa kuohukerma. 

Kuumenna n. 1 dl inkivääriolutta kiehuvaksi. Ota liivatteet vedestä, purista niistä ylimääräinen neste pois ja lisää ne oluen joukkoon. Sekoita ja anna jäähtyä hetki. 

Lisää liivate-olutseos tuorejuustojen joukkoon, sekoita. Yhdistä kerman kanssa ja sekoittele taas. Kaada täyte keksipohjan päälle vuokaan, peitä tuorekelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa mielellään yön yli, vähintään useamman tunnin.

Valmista kiille liottamalla 2 liivatetta 5-10 minuuttia vedessä. Kuumenna olut kiehuvaksi ja lisää liivatteet, sekoita ja anna jäähtyä. Kaada kiille täytteen pinnalle, anna hyytyä hetki jääkaapissa.

Kakun voi koristella miten tykkää, mutta mansikat "tein" siten että sulatin maitosuklaata n. 50 grammaa ja sekoitin suklaasulaan pienen tilkan kuohukermaa. Dippasin huuhdellut ja kuivatut mansikat suklaassa ja laitoin ne leivinpaperin päälle jähmettymään. Mansikat näyttää kivoilta tommosenakin, mutta ekstraa niihin saa kun sulattaa vielä pienen määrän tummaa suklaata ja tekee siitä koristekiekuroita vaikka pakastepussista tuunatulla pursottimella: kaada sulatettu suklaa pussiin, leikkaa kulmaan pieni reikä ja siitä vaan pursotuspuuhiin.

IMG_2035

Helppo kakku josta kahvilla poikenneet kaverit tykkäsivät! En ole kuitenkaan varma, tuleeko tehtyä toiste ainakaan just samalla ohjeella - todennäköisesti ei. Jotenkin näitä omituisten kakkujen kerho -kategoriaan putoavia leipomuksia tekee aina mieli jatkojalostaa ja varioida. Sitten taas vaikkapa klassinen sitruunajuustokakku on täydellinen juuri sellaisenaan, enkä tunne pienintäkään houkutusta kajota ohjeeseen. Korkeintaan koristeet raaskii laittaa vaihtoon. 😉

IMG_2042
Siinä valmistuu kakkukuva naamakirjaan. Taustalla yhden tosi söpön pikkulikan kintut. 💖

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti