Millainen on huono blogi?

Meikäläinen on hiljattain karsinut seuraamieni blogien joukosta paljon sellaisia tapauksia, jotka ovat muuttuneet täysin epäkiinnostaviksi ja epäinspiroiviksi. Tässä vähän postausta siitä, millainen on omasta mielestäni huono surkea blogi.

Mietin aika kauan, kehtaanko edes julkaista tätä postausta, mutta menköön nyt. Täytynee vaan taas aloittaa tutulla tavalla, itseäni ja oikeuttani mielipiteisiin puolustaen: kyllä, tämä postaus on erittäin kärjistetty ja näsäviisas, ja ei, palkokasvipussin sisältö sieraimissa ei edelleenkään oo kamalan terveellinen valinta. Eli toivoisin, että kommenttiboksissa ollaan hellävaraisia sanavalinnoissa :D Ja selkeästi jotain tiettyjä blogeja herjaavat kommentit tulen valitettavasti sitten poistamaan, sillä en halua, että täällä julkisesti pilkataan yhtikäs ketään. Siksi en itsekään tekstissäni mainitse yhtään esimerkki-blogia - niitä sitä paitsi olisi pilvin pimein, ja jokainen blogeja aktiivisesti seuraava on varmasti törmännyt mainitsemiini blogimaailman negatiivisiin ilmiöihin ainakin jossain osoitteessa... ;) 

5565270342_c3e16a82e9_z_large

Ensinnäkin. Mä inhoan hirveästi sellaisia turhanpäiväisiä "moikka moi tulin nyt huvikseni kirjoittelemaan turhaa paskaa muutaman lauseen verran, pus moi nyt lähden tästä radalle, hauskaa keskiviikkoillan jatkoa ihanille lukijoille" -postauksia. Suurin osa bloggaajista ei ainakaan käsittääkseni saa "palkkaa" postausten määrän perusteella, joten mitä ihmeen väliä sillä on, onks niitä postauksia päivässä 1 vai 4?! No, kai sillä postausmäärällä sitten voi koettaa rohmuta omalle kontolleen jotain vuoden aktiivisin bloggaaja -palkintoa, hyötyä kun pyytää jotakin firmaa yhteistyöhön kanssaan tai jotain - siis minä en tyydy postaamaan 365 kertaa vuodessa, teen postauksia siinä ajassa vähintään tuhat!!! Hirvee draivi tän blogin kaa just nyt!!! Uuh, tosin puolet postauksista voisi samantien poistaa, sillä ne eivät kiinnosta juuri ketään... Mä kymmenen kertaa mieluummin luen blogia, joka päivittyy vain kerran tai pari viikossa, mutta postaukset korvaa laadullaan määrän, kuin sellaista blogia, jossa joka toinen kirjoitus on tällasia facebook-statusmaisia läpälää munmammanimunimunmummon höpöttelyitä. Toki jutustelupostaukset on sillon tällöin jopa ihan kivoja, mutta jos joka päivä tulee samaa liirumlaarumia... perkele, ei kiitos. 

Myös webcam-kuvat on mun mielestä samanlaista ärsyttävää ja turhanpäiväistä "täytettä" blogeissa. Useinhan edellinen kohta + tämä yhdistyvät; bloggaaja postaa aamulla jotain epäkiinnostavaa "tässä mä aloittelen tätä tiistai-aamua rauhallisesti uutisia lukien ja kahvia juoden". Kuvituksena postaukseen tulee tottakai pikselimössöinen webcam-foto, jossa bloggaaja esittelee kahvikuppiaan ja yrittää pitää naamallaan jotain mystisen seksikästä silmät viirussa ja huulet 4,5 milliä raollaan -posetusta. Oolrait... mielenkiinnon multihuipentumia nämä rakeiset silmiä raiskaavat kuvat, huhhuh! Ootteko muuten koskaan huomanneet eroa suomalaisten ja ulkomaalaisten suosittujen bloggaajien välillä? Suomessa voi olla suosittu vaikka kuvat olisivat täyttä paskaa - joko sitä ainaista webcamia tai sitten ah-niin-ihanaa järkkäriä ei osata käyttää edes alkeellisesti, ja kuvat on puolikkaan tonnin maksaneesta kamerasta huolimatta kuin jollain 3pix kännykällä otettuja (tästä järkkäri-asiasta voisin ragetttaa vaikka vuorokauden putkeen, mutta jos nyt jätetään väliin tällä kertaa). Sen sijaan ulkomaalaisissa suosituissa blogeissa ei ainakaan lähes yhtä paljon tällaista shaibaa julkaista, vaan kuvia on oikeasti ilo katsella. 

tumblr_libcrrtdjg1qza0fjo1_500_large

Sitten voisinkin jauhaa mainonnasta. Juu, jos mua kiinnostaa löytää kevätmekko, löydän sellaisen hyvin suurella todennäköisyydellä itsekin - en tarvitse päivittäisiä postauksia firmannimitähän:n uutuuksista. Mutta jos nyt kuitenkin haluat vaalia yhteistyökuvioitasi päivittäin eli toivot isompia mainostuloja sekä tahdot taata sen, että sulle jatkossakin lähetellään lahjakorttia firmannimitähän:n nettikauppaan, niin go ahead - mutta voisitko nyt edes pikkuisen panostaa niihin samperin kollaaseihin! Huhhuh. Vihaan paskoja kollaaseja, ja vielä enemmän sitä, että raahataan se kuva suoraan sieltä nettikaupan sivulta omaan blogiin, pistetään niitä mekkokuvia parikymmentä peräkkäin ja tadaa, helppo ja nopea mainospostaus on linkitystä vaille valmis! Ärrrr. Vaivalla tehtyjä kollaaseja sen sijaan on suorastaan mukavaa katsella, ja niistä saa välillä ihan oikeetakin inspiraatiota.

Mua on oikeasti alkanut ärsyttää muutamat nettikaupat ihan vaan siksi, että niitä mainostetaan blogimaailmassa liikaa ja vieläpä täysin tyyliä vailla, vaikkei nettikaupan toiminnassa ja valikoimassa varsinaisesti mitään vikaa olisikaan. Tämän kyrpiintymisen takia lähti kumminkin eräiden firmojen mainokset pois, ja heti tuntuu paremmalta :D Ja sen mä nyt oon ajat sitte päättänyt, että tässä blogissa mainokset saa pysyä pääsääntöisesti sivupalkissa, ja postaan kyseisistä nettikaupoista vain, jos a. tilaan jotakin tai b. harkitsen tilaamista, c. löydän jotain todellatodellatodella ihanaa jonka koen blogissa jakamisen arvoiseksi, tai d. jos mun sähköpostiin tupsahtaa joku kunnollinen alekoodi tai e. ilmoitus osallistumisen arvoisesta kilpailusta, josta haluan lukijoilleni vinkata. En haluu vääntää postausta siitä, kuinka yhteistyökumppani firmannimitähän on laajentanut valikoimaansa brändinnimitähän shampoisiin, joiden tiedän maksavan 30% vähemmän Sokkarilla, sillä mielestäni moinen on pelkkää vedätystä enkä itse olisi valmis maksamaan selkeää ylihintaa. Pah. 

Joissakin blogeissa oon huomannut suureksi surukseni sen, että bloggaaja mainostaa vain ja ainoastaan sellaisia nettikauppoja, joiden sivun alalaidasta löytyy ohjeet affliate-ohjelmaan hakemiseen. Musta tää on vähän surullista. Kymmenissä, ellei jopa sadoissa, blogeissa vilkkuu samat mainosbannerit, ja kaikki jakaa samoja (huonoja) alekoodeja sekä postailee päivittäin firmannimitähän uutuuksista. Välillä tuntuu, että aidosti hyvät vinkit ovat todella vähissä, tai niitä ei haluta jakaa lukijoiden kesken, mikäli siitä ei itselle koidu mitään (rahallista) hyötyä. 

Ennen bloggaajille sai myös jättää rakentavaa palautetta, mutta nykyään tämän affliate-buumin aikana siitä suurinpiirtein vedetään kilon pakastehernepussi nenään, jos huomautetaan että voisko niitä mainoksia ees pikkusen vähentää.. Mä oon yleensä todella laiska kommentoija, enkä pahemmin vaivaudu kommentoimaan mielestäni överiksi mennyttä mainontaa - ennemmin "äänestän jaloilla" ja lopetan blogin lukemisen. Välillä sitä tulee vaan tirskahdeltua kun lukee mitä kaikkea sieltä kommenttiboksista löytyykään. Eniten mua itseäni vituttaa tää suorastaan trendikäs toteamus "kommenttisi kertoo enemmän sinusta kuin minusta". :D En tiedä/muista, kuka tollee on ekana mennyt toteamaan, mutta ärsyttää aivan hitosti se, että nykään joka toinen hokee tota samaa. Veikkaan, että alkuperäinen toteaja on kirjoittanut tollaisen vastauksen ihan aiheesta jonkun pitkän ja katkeran dissauskommentin jälkeen, mutta nykyään sitä copypastetaan joka hiton pieneenkin valitukseen. Ja siis nimenomaan valitukseen - ennen peräänkuulutettiin rakentavaa palautetta, mutta voi hyvä luoja, erehdypä antamaan palautetta bloggaajan mainospolitiikasta niin oot suurinpiirtein vainaa ja saat kaiken halveksinnan päällesi. :D Mainonta on niin räjähdys altis aihe nykyään, että oksat pois. Nykyään rakentava palaute on yhtä kuin helvetinmoista katkeraa valitusta ja turhaa ininää. 

tumblr_llzuk98ut31qb010xo1_500_large

Noh, nyt kun sisällöttömät tekstit, paskat kuvat ja dollarinkuvat silmissä mainostaminen tuli käsiteltyä, voidaan siirtyä yksittäisiin ärsyttäviin ilmiöihin.

Jumpin, One Piece, Piece of Norway, Ziperall.... EIIIIIIH!!!! Itse en sellaiseen pukeutuisi, mun unelmien kotivaatteet koostuu Juicy Couturen veloushupparista ja verkkareista, mutta ymmärrän toki että jos ilmaiseksi tarjotaan tuota mukavaa hyppääsisään-pukua, niin siitä vaan. Ja vaikkei ilmatteeksi saisikaan, niin tottahan toki aikuisten potkupuvuillakin on oma laaja ostajakuntansa ja sellainen on varmasti huikeen mukava päällä - en siis tarkoita, että jumpinit sun muut pitäisi sulkea kokonaan pois blogimaailmasta, eikä niitä saisi ollenkaan mainostaa. Höpöhöpö. Mutta jumalauta, miksei yksi, kaksi tai edes kolmekaan postausta aiheesta riitä. En mä halua nähdä susta webcam-kuvia jumpinissa tai varsinkaan lukea päivästä toiseen postauksia, joissa sulla on päivän asuna aikuisten potkupuku! Kamalan inspiroivaa.

tumblr_lda1a7Xyzz1qfsskoo1_500_large

Ärsyttäviin ilmiöihin mainittakoon myös Daniel Wellington -kellot. Siis hemmetti, miten ärsyttävää nähdä sama raitarannekkeella varustettu kello varmaan jo yli kymmenessä eri blogissa muutaman viikon sisään, ja jokaisessa sama virsi "sain yhden (tai jopa kaksi) itelleni ja yhden arvottavaksi lukijoille". Tätä kellovillitystä ennen massamainostettiin My Fiinaa. "Sain valita valikoimasta mieluisia koruja"... evvk. Ei mua kyseinen yritys ärsytä pätkääkään, päin vastoin hienoa että Suomessakin on korukauppoja, joiden valikoima on oikeasti laaja ja hinnat kohtuullisia. Mutta kun jokaisessa lukemassani blogissa tulee postaus aiheesta, alkaa maku väkisin mennä touhusta... Nykyään myös Yves Rocheria mainostetaan aivan liian paljon, enkä vahingossakaan tilaa näiden mainostelupostausten inspiroimana yhtään mitään. Nyt jokin aikaa sitten on ties kuinka monessa blogissa jaossa tämä ah-niin-loistava 20% alennuskoodi... heh, itsehän olen mamman kanssa tilannut kakarasta asti ko. firman kosmetiikkaa sillon, kun postilootaan on tupsahtanut kaksi yhden hinnalla tai puoleen hintaan -alennuskuvasto :D Mutta onhan tuo 20% kyllä niin huikean loistava etu, että se kannattaa heti paikalla käydä hyödyntämässä! Ja parasta tässä on se, että samalla myös bloggaaja hyötyy ehkä keskimäärin noin pari euroa per linkin kautta tilannut! Jee!

Ylipäätään tästä mainostamisesta sanoisin, että Suomessa harva osaa mainostaa tyylikkäästi. Ensinnäkin, mainostetaan mitä tahansa paskaa, mitä ilmaiseksi irtoaa. Tämän huomaa etenkin nuorempien tyttöjen blogeista, kun ollaan niin haltioissaan siitä kun ekoja kertoja saadaan ilmaiseksi taravaraa - blogin kautta!

sandwich_large

Turhamaisuus eläinten kustannuksella. Henkilökohtaisesti mua ei kiinnosta hittoakaan onko jollain Kissie-tyyliset ankkahuulet vai ei, mutta se mikä mua helvetisti harmittaa tässä blogeissa yleistymään päin olevassa bratz-huulet -trendissä, on eläinkokeet. Joka helvetin täyteainesatsi on testattava eläimillä. Tässä pientä tietoiskua Animalian sivuilta lainattuna: 

"Kokeissa valmistetta ruiskutetaan hiirien vatsaan. Tämän seurauksena hiiret halvaantuvat ja kärsivät hengitysvaikeuksista, kunnes ne kolmen tai neljän päivän kuluttua kuolevat. Koe on tuskallinen ja siihen käytetään arviolta 600 000 hiirtä joka vuosi. Käytettyjen eläinten määrä kasvaa jatkuvasti, sillä Botoxin ja muiden botuliinitoksiinituotteiden kysyntä lisääntyy ja uusia tuottajia tulee markkinoille."

Sellasta. Siitä vaan pärstävärkit täyteen myrkkyä! En ymmärrä, miksi huulien turpeus-aste voi olla jollekin tärkeämpää kuin kärsivät eläimet. Vaikka hiiret onkin, noh, vain hiiriä, niin kyllä nekin helkkari soikoon on tuntevia olentoja siinä missä itsekin olet. Yhtäläiseen nekin kärsivät ja todennäköisesti botoxit masuissaan toivovat lähinnä mahdollisimman pikaista kuolemaa tai sitä, etteivät olisi koskaan syntyneetkään. Mutta ei, kaikesta huolimatta nyt vaan ne huulet luonnottoman muhkeiksi tai itsetunto kärsii ja elämä ei oo elämisen arvoista! Kerrankos sitä vaan eletään ja näytetään tuksuklaanin jäseneltä! Wohoo!

Turkiksista vauhkosinkin tuossa jokin aikaa sitten, postauksen voi lukea täällä. Edelleen, en voi ymmärtää mikä niissä viehättää. Ihailen suunnattomasti niitä ihmisiä, jotka tekevät yöllisiä iskuja kettutarhoille ja salaa kuvaavat niitä tarhojen kauheuksia. Toivon suorastaan, että itsessänikin olisi tarpeeksi munaa moiseen toimintaan, mutta mööh... Turkistarhaus ovat mielestäni yksi suurimmista epäkohdista maailmassa, ja halveksin suuresti niitä, jotka sellaista julmuutta tukevat. Valitsin jopa presidenttiehdokkaan sen perusteella, kenellä on kielteisin suhtautuminen turkistarhaukseen. Vain yksi oli sitä mieltä, että tarhaus olisi hyvä saada loppumaan tai ainakin vähentymään. Harmillisesti kyseinen ehdokas ei toiselle kierrokselle päässyt.

tumbsef

Viikottainen ketjuliikkeissä shoppailu ja viis luksuslaukkua vuodessa. Okei, todella monilla varmasti on niitä säästöjä, ja merkkilaukusta haaveileva normaalisti työssäkäyvä ihminen varmasti osaa halutessaan käyttää tulonsa niin, että välillä on varaa luksukseenkin... mutta välillä siitä tulee jotenkin huvittunut fiilis, kun joku nuori osa-aikaisesti duunissa käyvä (tai mikä parempaa, täysin duuniton..) opiskelija paasaa anonyymeille siitä, kuinka jokaisella olisi varaa siihen luikkarin veskaan jos vaan osaa käyttää tulonsa oikein! Kukaan ei halua myöntää, että laskujen maksamisessa avustaa mamma ja pappa, tai että laukku oikeastaan onkin luotolla ostettu. Mä en henkilökohtaisesti tunne ketään omasta ikäluokastani (20), jota vanhemmat ei edes pikkusen sponssaisi - ehkä me kaikki ollaan sit niin hemmoteltuja ja epäitsenäisiä? :s 

Ja saa muuten olla aika helkkarin hyväpalkkainen duuni, että muutaman tunnin viikossa työskentelevä opiskelija voi ihan täysin omakustanteisesti hankkia useita designer-laukkuja vuodessa, puhumattakaan jos asuu kaupungin kalleimmalla alueella ja on vuokra ja muut elämisen yleiskustannuksetkin maksettavana. Ainiin, ja useita kertoja viikossa käydään vielä ulkona syömässä (muualla kuin mäkkärissä...), ja yhtä usein shoppailemassa Zarassa! Ja ulkomaille matkataan kahdesti tai kolmesti vuodessa... Huomauttaisin kuitenkin tähän väliin että ei, kenenkään bloggaajan tulot ei ole julkista tietoa, eikä kenelläkään ole oikeutta niitä tivata. Kunhan nyt välillä tulee ihmeteltyä  :-) Kuten aluksi sanoin, varmasti ihmisillä on säästöjäkin joista voi rahoittaa suurempiakin hankintoja, mutta välillä jotenkin vaikuttaa, että uutta on ostettava keinolla millä hyvänsä, että "täytyy" saada jotain uutta mistä postata blogiin jne. Varmasti blogimaailmassa on myös niitäkin tyyppejä, joilla on satojen tai tuhansien eurojen velat shoppailun takia. Surullista. 

Anonyymiviha. Ei kai siinä muuta, kun että jos sitä paskaa tulee anonyymisti päivittäin, niin miksipä et valittamisen sijaan ottaisi anonyymisti kommentointi mahdollisuutta pois? Bloggaajien purnauspostauksia anonyymien apinoinnista on tullut luettua jo useita kymmeniä näiden liki viiden vuoden aikana, jotka olen blogimaailmassa viettänyt. Luulisi että helpommalla pääsee, kun asioista ei tee turhaan suurta numeroa ja lähde analysoimaan anonyymien elämän sisältöä tai sisällön puutetta. Myös kritisoiviin mutta kuitenkin asiallisiin kommentteihin vastataan monissa blogeissa vähän nihkeästi, mikäli kommentti on jätetty anonyymisti. Vaikka pieni osa anonyymeista onkin ärsyttäviä nolifevittupäitä ja todennäköisesti haluaa vaan pahoittaa bloggaajan mielen, ei mielestäni ole kuitenkaan asiallista bloggaajan taholta leimata koko anonyymien sakkia ilkeiksi ja kateellisiksi ihmisiksi, tai purkaa anonyymiahdistustaan vastailemalla asiallisiin ano-kommentteihin veemäisesti ja hyökkäävästi.

tummbeko

Hmmm. Tää postaus taitaa kutakuinkin olla sitten tässä - nyt alko aivot lyödä tyhjää, ja purnaamisen aiheet loppui :D Kai ne oleellisimmat tuli mainittua. Oon seurannut blogimaailman kehitystä about vuodesta 2006 saakka, joten koen mulla olevan oikeus sanoa, että ennen oli kaikki paremmin. :D Muistaaks joku kun bloggaajilla oli eka miitti jossain Tampereella? Voi niitä aikoja! 

Mikä blogeissa ärsyttää eniten?  Vastaukseks ei sitten kelpaa, että mun kaltaiset katkerat ääliöt jotka on vaan kateellisia muiden menestyksestä! Because, en ole ollenkaan katkera taikka kade, sillä rakentavampaa on keskittyä tekemään omasta elämästään parasta mahdollista, ja kylläh, itsekin jossain määrin saan tuloja tän touhun kautta :D Lisäksi, ennemmin bloggaisin puhtaasti nollabudjetilla kuin myisin sieluni jollekin  kaikkien hehkuttamalle firmalle mainostulojen himossa - miksi kadehtisin henkilöitä, jotka näin ovat tehneet? Kiitos ja näkemiin. :D  

6 kommenttia:

  1. En tiedä mikä ärsyttää eniten, mutta nyt on kyllä ärsyttäny just tuo, että samanlainen tai vähintäänkin samantapainen postaus tulee vastaan todella monessa blogissa lyhyen ajan sisään. Ja yleensä just mainos ja/tai arvonta. Kyllästyttää! Hienoa, kun joutuu painelemaan "merkitse luetuksi" kymmenen kertaa, ennen ku tulee vastaan joku oikeesti hyvä postaus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi5/3/12 11:56

      Toi just on niin turhauttavaa, että joutuu skippaamaan useita postauksia ennen kun tulee jotain oikeasti kiinnostavan oloista vastaan :/ En todellakaan väitä et omanikaan olis mikään mielenkiinnon multihuipentuma, mut sellaset suositummat blogit. En mä alunperin klikannu itteäni lukijaksi sen takia, että voisin osallistua kelloarvontaan tai katella erään ruotsalaisfirman mekkokollaaseja :D No, ainakaan ei kulu enää yhtä paljon päivittäin aikaa blogien lukemiseen - jotain hyvääkin siis :P

      Poista
  2. Postauksesi oli kyllä täyttä asiaa, good job! :) Uskon että sinulle tulee tähän kommenttiboksiin kyllä paljon "oot vaan kateellinen" -kommentteja, joka on harmi :/. Jooh, mutta tosiaan itse luen todella paljon (ehkä vähän liikaakin:D) blogeja ja on alkanut ärsyttää se asia, että todella monessa blogissa näkyy samaan aikaan se sama ärsyttävä mainostuspostaus (Aussie, Daniel Wellington, OnePiece (tmv), Roxie jne...).

    En varmaan ole ennen blogiasi kommentoinut, mutta olen tätä lukenut jo jonkin aikaa ja blogisi kokoaa henkilökohtaiseen top-2 blogilistaani ;). Jatka samaan malliin! :)))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi5/3/12 12:10

      No voi apua, kiitos ihanasta kommentista ja kehuista! :)

      Ei oo tullu (vielä) yhtään mankumista, jännää :D Sen sijaan postaus on kyllä luettu niin monta kertaa että melkein järkyttää, harva postaus on ollut yhtä luettu :D Taitaa aihe kuohuttaa monia, hyvässä ja pahassa. Itelläni on seurattujen blogien listalla lähes 200 blogia, mutta täytyy myöntää, oikeasti laadukkaita niistä on ehkä 20-30.Oon vaan kauheen laiska siivoomaan tota listaa, blogger kun ei oo tehnyt sitä hommaa liian helpoksi:/ Turhauttavan hidasta ja koko ajan tulee erroria ja ties mitä, hih:D

      Ja tosiaan, Roxie piti myös mainita, samoin kuin... tittididiii, TOVE PARKA! :D Siinä vasta blogi-ilmiö, tuo kaikkien hypettämä (ja mainostama) Tove-takki. Huoh.

      Poista
  3. Mahtava postaus! Ite inhoan juurikin tuota nelly.com hehkutusta ja Daniel Wellingtonin kelloja.. IU!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi6/3/12 08:32

      Kiitos kommetista:) Joo hehkutus alkaa vuosien mittaan pikku hiljaa tympiä kun sitä tulee joka tuutista :D ja varsinkin jos se on selkeästi just tollast hyötymismielessä väkisinväännettyä shaibaa, eikä ees vaivauduta ollenkaan panostamaan niihin postauksiin vaan heitetään vaan kuvia + linkit ja ehk sinne tänne "tää olis niin ihanaaaaahh kesäks!!!!" -lausahduksia... :D

      Poista