Luettavaa

IMG_20160831_171756
Vähän erilaista postausta tällä kertaa, nimittäin lukukokemuksia! Oon tänä vuonna lukenut monia kiinnostavia kirjoja, ja tässä viisi parhaiten mieleen jäänyttä. :)


Addiktioyhteiskunta (Tuukka Tammi & Pauliina Raento)

Nykyään voi addiktoitua vaikka mihin - alkoholiin, tupakkaan, huumeisiin, (uhka)peleihin, seksiin, työntekoon, shoppailuun, sokeriin, fitnessiin... Riippuvuuksissa ja niiden syntymisessä on aina ollut jotain hyvin kiinnostavaa, ja siksi tämä kirja piti saada käsiin. Siis jos jonain päivänä päätän opiskella sitä psykaa josta aina silloin tällöin innostun haaveilemaan, riippuvuudet on aihe josta haluaisin tehdä opparin!

Osaa riippuvuuksista paheksutaan, kuten tupakka-addiktiota ja alkoholismia. Kirjassa tuodaan esille sekin pointti, kuinka valtio samaan aikaan tarvitsee alkoholimyynnin verotuloja, vaikka toisaalta kääntöpuolena on vakavat alkoholiongelmat osalla väestöstä, ja tietty siitä syntyvät kustannuserät. Joitakin riippuvuuksia taas ei mielletä negatiivisiksi, vaikka aihetta ehkä olisikin: ylitunnollinen työnarkomaani käyttää voimavaroja työhönsä moninkertaisesti enemmän kuin on tarpeen, ja harva työnanataja panee pahakseen moista omistautumista. Fitness- ja hyvinvointibuumi on ollut tapetilla jo vuosia, eikä loppua näy. Monelle terveellisemmät elämäntavat tuovat virkeyttä ja parempaa fiilistä arkeen, mutta osalla touhu menee överiksi. On ihmisiä, jotka addiktoituvat ruokien ravintosisältöjen ynnäämiseen ja salilla käymiseen. Jos yksikin treeni jää väliin vaikka sairastumisen takia, tulee kauhea morkkis. Omaa kehitystä kytätätään 24/7, ja tuloksia pitäisi syntyä heti eikä vasta huomenna. Kaverien kanssa hauskanpidosta jättäydytään pois, sillä kuntoilu hullunkiilto silmissä on tärkeämpää.

Kirja tarjoaa paljon tietoa ja näkökulmia riippuvuuksista ilmiönä, mutta yksi mielenkiintoinen aihe oli jätetty kokonaan kansien ulkopuolelle - riippuvuuden periytyminen sukupolvelta toiselle. Taipumus tulla riippuvaiseksi periytyy herkästi, mutta se voi vaihtaa muotoa: alkoholisti-äidin lapsesta voi tulla vaikka ylitunnollinen opiskelija ja myöhemmässä elämässä työmyyrä. Tästä olisi ollut mielenkiintoista lukea lisää. Hyvä ja lukemisen arvoinen kirja kuitenkin! :)

IMG_20160831_170703

Tupenrapinat - idiomeja ajan uumenista (Juha Kuisma)

Suomenkieli on täynnä hassuja sanontoja ja lentäviä lauseita, ja niihin törmää päivittäin. Useimpien sanontojen tarkoitus on selvä tai vähintään pääteltävissä, mutta kun alkaa pohtia sanontojen alkuperää, menee sormi suuhun. Kirjassa on selitetty monia kaikille suomalaisille tuttujen idiomien taustoja. Opuksen varmaan ahmisi helposti päivässä tai parissa, mutta itelläni kirja oli eräänlainen "välipala" jota lueskelin jokusen sivun kerrallaan samalla, kun joku muu kirja oli kesken. Lukeminen taisi alkaa viime joulukuussa, ja päättyi vasta ihan hiljattain. :D Hauska ja suorastaan sivistävä teos!

IMG_20160831_170841

On Cats (Charles Bukowski)

Charles Bukowski, mun kirjailijarakkaus number uno. Siis jos kenet tahansa edesmenneen saisi tavata, haluisin ehottomasti treffata Bukowskin! Ykskään Bukowskin kirja jonka tähän mennessä oon ehtinyt lukea, ei ole tuottanut pettymystä. Erityisesti tykkään runokirjoista - ja ennen kun kukaan pyörittelee silmiään että just joo, runoja, niin täytyy huomauttaa Bukowskin runojen olevan aika... erilaisia. :D Myös novelleista tykkään. Se klassikoista klassikoin taitaa olla Post Office, ja se on ehdottomasti lukemisen arvoinen. Rakastan sarkasmia ja itseironiaa, jota Bukowskin tuotanto pursuaa. Viime vuonna julkaistuun Cats -kirjaan on koottu Bukowskin kissa-aiheista matskua, ja crazy cat ladyna piti tietty saada se hyppysiin. Hyvä ja nopeasti läpi luettava kevyt kirja, jota en ehkä ihan kenelle tahansa suosittelisi. Meille, jotka sattuu rakastamaan sekä Bukowskin kirjoja että kissoja - ehdottomasti must have kirjahyllyyn! :)

IMG_20160831_170022


Mitä mieltä Suomessa saa olla? Suvaitsevaisto vs. arvokonservatiivit (Timo Vihavainen, Marko Hamilo & Joonas Konstig)

Kirja arvomaailmojen törmäämisestä nyky-Suomessa. Alkuun epäilytti, mahtaako tämä olla jotain äärimmäisen perussuomalaista näkemystä tuputtava kirja, mutta sivuilla olikin ihan oikeasti hyvää pohdintaa asialliseen, välillä ehkä kevyesti provosoivaan sävyyn kirjoitettuna. Tämän luettuani opin ymmärtämään paremmin, mistä konservatiivisuudessa ja liberalismissa on oikeastaan kyse, sekä niiden historiasta Suomessa. Konservatiivi ei ole muutosvastainen kalkkis, mutta toivoo muutokset toteutettavan hiljalleen ja harkiten, eikä räjäyttämällä kerralla kaikki yhteiskunnan systeemit uuteen uskoon. Huomasin olevani monissa asioissa samaa mieltä kirjoittajien kanssa, joten kenties mussa sitten piilee hieman konservatiivinen puoli.

IMG_20160831_171204


Näin puhui Zarathustra (Friedrich Nietzsche)

Mun eka Nietzsche! Juhuu. Mua on pitkään kiinnostanut lukea tämän 1800-luvulla vaikuttaneen, migreenioireidensa takia vuorille paenneen ja lopulta täysin seonneen hörhöfilosofin kirjoja, mutta en tiennyt mistä kannattaisi aloittaa. Googlailin ja aika moni oli sitä mieltä, että Zarathustra ei ole hyvä ekaksi Nietzscheksi runollisuuden ja vaikean ymmärrettävyyden takia. Intuitiivisesti kuitenkin päädyin Zarathustraan, ja eihän tätä ollut yhtään vaikea lukea! Kirja on äärimmäisen mukaansa tempaava, ajoittain super huvittava ja saa pohtimaan isojakin asioita. Ja no, onhan teksti aavistuksen tärähtänyttä iranilaisine profeettoineen, yli-ihmisineen ja aaseineen. :D

IMG_20160906_233210

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti