Shoppailu eBayssa

fwewe
Päätinpä nyt väsätä tämmösen eBay-postauksen! Moni lukija taitaakin jo tietää, miten pahasti allekirjoittanut on koukussa eBayn pläräämiseen ja siellä shoppailemiseen. Nykyään kun oon tilaamassa jotain tavaraa, katson lähes aina että löytyiskö eBaysta halvemmalla joko täysin sama tai vastaavanlainen tuote. Ja usein se kannattaa! Oon käyttänyt eBayta nyt suunnilleen puolitoista vuotta, ja oon tehnyt tosi monia löytöjä sinä aikana. En aio nyt tehdä mitään varsinaista "opasta" eBayn käytöstä, sillä siihen + Paypalin käyttöön on netissä paljonpaljon vinkkejä ennestään (itse luotin tähän sivuun kun aloittelin eBay-shoppailijan uraani), mutta ajattelin nyt kertoilla omia kokemuksiani ja jakaa joitakin hyväksi havaitsemiani vinkkejä :) Toivottavasti postauksesta on edes pientä iloa jollekin, joka mahdollisesti vielä empii, uskaltaako eBayta käyttää vai ei. Ja ennen kun oon edes sanaakaan kirjoittanut, niin pahoittelen jo etukäteen kovasti postauksen sekavuutta - sellainen tästä varmasti tulee :D

Tässä nyt alkuun "muutamat" parhaimmat ostokset + vähän hintojen vertailua...

6329156590_f061ccc1e5_b
Zaran hopeanhohtoinen kimono valmistujaisia varten. Maksoin tästä n. 40€, Suomessa hinta 60€ ja mun tapauksessa päälle olis tullut myös junamatkat Helsinkiin :) Säästö oli siispä lähes puolet, vaikka toisaalta halusin kyllä kimonon lähes tulkoon hinnalla millä hyvänsä omakseni. Onneksi satuin sitten halvalla saamaan, ja ihan uutena :)

mimfif_effected
Miu Miun korviksia kaks paria <3 En ees kehtaa sanoa näiden hintaa ääneen, pelkään että joku tuttu lukee tät blogia ja pitää mua täysin vinksahtaneena.. :DD Säästin kuitenkin ihan kohtuullisen paljon jos vertaisi vaikka Nina'sin tai Net-a-porterin viime kesäisiin hintoihin. Nämä molemmat parit on siis viime kevään mallistosta. 

trde45r6t_effected
Wesc kuulokkeet. Maksoin parikymmentä puntaa, Suomessa liikkeestä riippuen n. 50-60€. Ja eipä täällä oo pinkkejä Oboe-kuulokkeita edes tullut vastaan ikinä, joten winwin sain luurit jotka ei oo pätkääkään tylsän väriset.

+++_effected
Tää timantticlutch oli edullinen, ehkä suunnilleen 6-8 puntaa. 

oooo_effected
Puccin tuoksuja ei Suomessa myydä, mutta merkin omilla sivuilta 30ml tuoksu irtoaa reilulla 50 eurolla. Ite maksoin eBayssa n. 30€ postareineen.

lautaset_effected
Royal Albert Old Country Roses -lautasia n. 20€ postituksineen. Astiat kun ei oo niitä kevyimpiä ja helpoimpia postittaa, niin muistaakseni suurin osa tosta hinnasta muodostuikin nimenomaan postikuluista :p Rakastan tämmösiä mummomaisia astioita! Just oikeanlainen ruusukuvio ja ihanat kultaset reunukset.. 

lakaat_effected
Kynsilakkoja!! Tällä satsilla oli muistaakseni n. 20€ hintaa. Suomessa yksi maksaisi n. 15€ ;)

marc3_effected
Marc by Marc Jacobs kuulokkeet taisi olla euroissa n. kolmekymppiä. Net-a-porterila 80€ ja päälle härski 25 euron suuruinen postikulu. 

moolll_effected
Moleskine <3 Oiskohan ollut suunnilleen 10 puntaa... en tiedä mitä maksaa kotimaassa, mutta sanonpa vaan että tämän ostan ensi syksynäkin. En tykkää laittaa puhelimen kalenteriin asioita muistiin, joten tätä ilman voisi olla vaikea tulla toimeen :p

IMG_9591.JPG_effected-002
Urban Decayn huulikiillot, n. 20 puntaa. Ei saa Suomesta, mutta suunnilleen puolet säästin.

mlpn_effected
Triwan yli-ihana vaaleansininen rannekello, taisi olla 50-60 puntaa <3 Triwan sivuilla hinta oli 140€. En vieläkään usko, että löysin tällaisen, sillä Triwat ei britti-eBayssa ihan hirmu yleisiä ole. :o

aa3_effected
Matthew Williamson tuoksu n. 10 puntaa. Tätä oltiin kerran kuulemma nuuhkaistu, eli tavallaan ostin käytettynä/avattuna mutta en antanut asian häiritä. :p

IMG_2566
Dr. Martenseista maksoin toissavuonna n. 60-70€ (postitus oli kallista..), Suomessa hinnat taitaa liikkua 120-140 eurossa? 

qeg_effected
Tämä on ehdottomasti mun suurin eBay-aarre! Bvlgari clutch, suunnittelijana Matthew Williamson. Lovelovelove... n. 180€. Tän osto sotii kyllä vähän mun "aitoa ei saa halvalla" ajattelua vastaan, sillä hinta on naurettavan edullinen ovh. hintaan verrattuna, mutta mikään ei viitannut feikkiyteen joten ostin laukun :p Myyjällä oli hyvät ja selkeät kuvat myyntikohteesta sekä satoja positiivisia palautteita, ja hän vastaili mielellään mun kysymyksiin ilman kiertelyä ja kaartelua. Mä sain dust bagin, price tagit, kuitin ja kaikki mukaan. Laukku tuoksuu aidolta nahkalta, ompeleet on siistejä ja joka hemmetin metalliosa oli muovilla suojattu. Jos tää olis joku luikkari, en uskoisi aitouteen, mutta koska kyseessä on ei-niin-yleinen/suosittu brändi ja eritoten suunnittelija (MW:stä joko tykkää tai ei tykkää, en usko että kuuluu niihin plagioiduimpaan muotisuunnittelijoihin), uskalsin luottavaisin mielin ostaa ihanuuden omakseni. :) Enkä oo yhtään katunut että tilasin, on nimittäin mun lempparein clutch. 

hiiri_effected
Maailman söpöin hiiri oli n. 10e postituksineen, mutta oon tämän myynyt jo pois koska ei oikeen toiminut IOS:n kanssa yhteen :)

IMG_4154.JPG_effected
Matthew Williamson for H&M huivi - 6€, ovh. 30€

IMG_3787
Lanvin muistikirja. Oiskohan maksanut n. 20€, vertailuna taas Net-a-porter jossa hinta 30€ + 25€ postitus.

Oon ostanut myös mm. Miss Sixtyn neonkeltaisen mekon 20 punnalla (n. 100€ Asosilla), Gossip Girl -tuottiksia ja leffoja, Zaran paljettibikertakin (jonka tosin oon jo myynyt eteenpäin), sekä hurjan kasan erilaisia lasihelmiä ja muita korujen tekemiseen liittyviä tarvikkeita. Ei todellakaan kannata mennä Tiimariin, Paperikuuhun tai Sinooperiin askartelutilpehöörien perässä! Hintavertailuna mainittakoon, että Suomessa joutuu maksamaan helposti useamman euron 1-2 korvislukosta, ja samoin helmiä myydään kiskurihintaan ja naurettavan pienissä pakkauksissa vieläpä. Osta kymmenen helmipussia kotimaasta yhden kaulakorun tekoa varten ja maksa itsesi kipeäksi... tai tilaa eBaysta. ;) Niitä korvakoruosia saa murto-osa hintaan tai vastaavasti moninkertaisen satsin samalla hinnalla, ja helmissä pätee sama. Kuten kaikessa muussakin. Jee. :)

Aluksi mua pelotti ihan hirveästi, että mitäs jos mun tili tyyliin ryöstetään tyhjäksi tai tuote ei koskaan tuukkaan perille. No, ongelmia ei ole koskaan ollut! Kerran tosin jostain syystä eBay-ostoksen paypalin kautta maksaessani ostoksen hinta roikkui kolminkertaisena tilin katevarauksissa (kyse oli onneksi aika pienestä summasta), mutta sain asian helposti selvitettyä pankissa; jotenkin ne katevaraukset saatiin peruttua tms ja rahat oli taas käytössä normaalisti. Mulle kuitenkin sanottiin, että olisi ne katevarauksessa roikkuneet rahat lopulta jokatapauksessa vapautuneet takaisin käytettäväksi. Ja näin tosiaan vain kerran on käynyt, muuten kaikki on sujunut todella loistavasti! Paypalilla makselen ostokset aina, ja sehän on siis yksi maailman turvallisimmista maksutavoista. Jos tulet huijatuksi, otat yhteyttä Paypaliin ja kerrot tilanteet, niin käsittääkseni he sitten palauttaa rahat sulle. Näin se siis suurinpiirtein menee, itse en oo koskaan joutunut "huijauksen uhriksi", vaan aina on tilatut jutut tulleet perille. :)

Mitä eBayssa sitten kannattaa muistaa, ettei tulisi huijatuksi? Ensinnäkin se, että tsekkaa myyjän palautteet AINA ennen huutohinnan asettamista tai Buy it now -namiskan painamista. Jos siellä on paljon negatiivista, niin ei välttämättä kannata tehdä kauppaa tyypin kanssa. Toisaalta, aina negatiivinen palaute ei ole aiheellista, eli jos myyjällä nyt on vaikka 100 positiivista ja muutama nega, niin uskaltaisin kyllä ostaa kyseiseltä hepulta. Kannattaa muistaa, että toisinaan negatiivinen palaute voi olla täysin aiheetonta purnaamista ostajalta - monesti oon nähnyt negan, jonka perusteluna on ollut jotain idioottimaista ininää siitä, kuinka myyjä ei suostunut perumaan kauppaa tai palauttamaan rahoja(!!!), koko ei sittenkään ollut sopiva jne. Ebay ei ole sellainen kauppa, jossa sulla on automaattisesti 14 päivää vaihto- ja palautusoikeus, tätä monet ei tunnu tajuavan.

Toki eBayssa on myös monia  kauppaa tekeviä yrityksiä, jotka ystävällisesti suostuu tarjoamaan tämän  ei-ollenkaan-itsestäänselvän etuuden ostajalle, että tämä halutessaan voi (omakustanteisesti) palauttaa tai vaihtaa tuotteen, jos ei olekaan tyytyväinen, mutta pääasiassa eBayssa kauppaa tekevät keskenään yksityishenkilöt. Siksi eBayssa, kuten myös huuto.netissä, ei voi olettaa, että tuotteen voi tosta noin vaan lähettää takaisin jos ei ole tyytyväinen ostokseensa. Jos oot ostamassa vaikkapa 10/12 -kokoisen paidan, muttet oo ihan täysin varma sopiiko se, voit aina kysyä vaatteen mittoja myyjältä ennen kuin ostat, niin sitten ei tarvitse kiukutella jälkeenpäin myyjälle siitä, kuinka vaate ei mahdukaan päälle tai on liian iso. Simple as that :)

On tietysti oleellista, että kun huudat eBayssa jotakin, samalla myös sitoudut lunastamaan kohteen, jos voitat sen itsellesi. Tää koskee tietty myös osta heti -hintaan ostettuja tavaroita. Kannattaa siis todellakin harkita ennen napin painamista, että oletko varmasti halukas myös maksamaan "ihan kivoista ballerinoista" sen viiskymppiä, jos sillä summalla huudat niitä. Ei kannata huudella huvin vuoksi, sillä pahimmillaan sut erotetaan eBaysta kun liian moni kauppa on sun takia peruuntunut. Myyjä kas kun ei ole todellakaan velvollinen perumaan kauppaa vaikka kuinka nätisti pyytäisit, ja oli (teko)syy mikä tahansa. Toisin kuin huuto.netin, ebayn käyttö ei ole myyjälle missään muodossa ilmaista, vaan myyjät maksavat tuotteiden myyntiin laittamisesta ja jopa siitä, kun kohde menee kaupaksi, menee tietty provisio eBaylle. Ajattelin kerran itse kokeilla eBayssa myyntiä, mutta tulin toisiin ajatuksiin kun tajusin miten kallista se olisi :D On aivan sama, onko sulla tili tyhjänä tai äidinpikkuserkuntyttärenkaverinkoira kuollut, et voi olettaa, että kyllä se eBay-myyjä ymmärtää ja tuntee empatiaa sua ja sun vaikeaa elämää kohtaan. Pah ja pyh. Monesti myyjä on mukava, vaikkei todellakaan ole mitenkään velvollinen siihen, mutta hupihuutajia varten myyjä voi yhtä hyvin avata unpaid item casen eli jos et tiettyyn päivään mennessä maksa, saat siitä merkinnän eBay-tiliisi. Kun näitä merkintöjä on tarpeeksi, sun tili poistetaan ja sitten voipi harmittaa :(

Hintavaa merkkituotetta ostaessa on mielessä ehdottomasti pidettävä se, että jos jokin on liian hyvää ollakseen totta, se erittäin todennäköisesti myös on sitä! Et sä saa Michael Korsin Hamiltonia huntilla, ainakaan täysin uutena ja käyttämättömänä. Toki joku voi asettaa suht alhaisen lähtöhinnan käytetylle ja (ainakin jonkin verran) elämää nähneelle luksuslaukulle, mutta silloinkin kannattaa aina vaatia jonkinlainen tae aitoudesta. Jos touhu on jotenkin hämärän oloista tai salamyhkäistä, kannattaa skipata. Itse oon sitä mieltä, että rehellinen myyjä on sellainen, joka ihan pyytämättäkin ottaa mahdollisimman selkeät kuvat myytävästä tuotteesta niin, että saat fotojen perusteella totuudenmukaisen käsityksen laukun/kenkien/tavaran X kunnosta. En ostaisi kallista tuotetta pelkän merkin nettisivuilta pöllityn tuotekuvan perusteella (ainakaan käytettyä). Kannattaa katsoa kahteen kertaan etenkin laukun lähikuvat - näyttääkö nahkalaukun materiaali kummallisen muoviselta, onko kanttaukset siistit, repsottaako jossain epämääräisiä langanpätkiä ? On myös hyvä, että kauppaan kuuluu alkuperäispakkaus, dust bag, hintalappu ja tietenkin myös kuitti, jos se vaan on tallella. Kuitti ei mun mielestä ole kuitenkaan aivan välttämätön, koska haloo, kuinka moni meistä todella jaksaa säilyttää kaikki kuittinsa..? Niinpä. Ja en mä ainakaan osta laukkua kaupasta laukkua sillä fiiliksellä, että kyllästyn kuitenkin ja myyn sitte vuoden tai parin päästä huutiksessa pois. 

Laukkua kaupittelevan myyjän rehellisyydestä kertoo mielestäni se, jos hän on Purse Forumin jäsen sekä suosittelee sulle ko. sivustolla laukun aitouden todentamista, mikäli olet epäileväinen aitouden suhteen, sekä erityisesti se, että hän lupaa palautusoikeuden ja rahat takaisin jos laukun vastaanotettuasi toteat sen kuitenkin feikiksi. Mulle itselleni Louis Vuitton on sellainen merkki, jota en tolkuttoman feikkimäärän takia uskaltaisi ostaa eBaysta, mutta toki sieltä löytyy piraattien rinnalla myös täysin aitojakin laukkuja. Täytyy vaan olla äärimmäisen tarkka ja hyvä tunnistamaan pienimmätkin feikkiyteen viittaavat merkit. Usein etenkin kun on kyseessä juurikin LV, puhtaat jauhot pussissa omaava (sori tiiän ettei omaava oo lainkaan suomea, haha) myyjä ihan automaattisesti itse suosittelee, että voit ostajana viedä laukun merkin omaan liikkeeseen, jossa voidaan todeta laukku aidoksi. Jos laukku taas ei saa "aidon papereita", voit postittaa laukun takaisin ja myyjä palauttaa rahasi. Ja siltä varalta jos myyjä syö sanansa, tulee sitten se Paypal apuun kun oot joutunut ikävän huijauksen uhriksi :)

Ja edelleen, aitoa ei saa (uutena) polkuhintaan, eli kannattaa olla realistinen. Älä hetkeäkään kuvittele, että Speedy olisi oikeasti mahdollista saada satasella kun normaalihinta on yli viisisataa :)

Ainiin, laukuista ynnä muista merkkituotteista vielä sen verran, että älä todellakaan osta, jos Item location -kohdassa lukee Kiina, Hong Kong tms feikkiparatiisi. Et nimittäin 99,9% varmuudella tuu saamaan aitoa tavaraa. Sen sijaan, kun oon etsimässä mahdollisimman halpoja 1-2 punnan kuoria iPhoneen, mulle ei merkkaa pätkän vertaa vaikka tuote saapuisi ulkoavaruudesta, kunhan se vaan tulee perille joskus. 

Ainiin, todettakoon nyt kuitenkin tähän väliin se, että Japani on aikamoinen aarreaitta vintagea janoavalle. Varmasti myös Kiinasta on mahdollista saada aitoa, mutta oon itse sen verran skeptinen, etten tilaisi vaikka olis kuinka monta taetta aitouden puolesta. Sori China, olet leimautunut silmissäni piraattilandiaksi. 

Sitten niitä eBay-sivustoja, joilla kannattaa shoppailla. Ebaysta on nykyään lähes joka maalle oma versionsa! Tässä linkit niihin, joita itse suosin:
ebay.co.uk (brittiläinen)
ebay.com (jenkki)
ebay.de (saksalainen)
ebay.fr (ranskalainen)

Myös suomalainen eBay on olemassa, mutta sieltä en oo vielä koskaan tilannut koska valikoima tuntuu niin kovin vajavaiselta kun vertaa noihin kansainvälisempiin sivuihin.. Eniten oon tilannut tavaraa Briteistä, muutaman kerran myös Ranskasta ja Saksasta. Yllättävän helposti onnistui noiden lähes täysin vieraskielisten sivujen käyttö - saksaa olen lukenut viimeksi yläasteella ja ranskaa en toistaiseksi puhu sanaakaan (onneks on aina niin laadukas google translate :D), mutta sivut on kuitenkin niin samankaltaiset kuin vaikka just britti-eBay johon oon tottunut, että helposti tietää mistä klikkaamalla tapahtuu mitäkin. Suosittelen silti ensisijaisesti britti- tai jenkki-Ebayta (ja suomalaista jos ei englanti suju ollenkaan), ja kokeilunhaluisille noita muun kielisiä - sekä tietysti niille, joilla on mielessä esim. joku tietynmaalainen merkki; ite monesti käyn italialaisessa eBayssa ihailemassa Pucceja :D

Minkä maan eBay olis sitten paras, josta voisi aloittaa löytöjen tekemisen? Nää on toki makuasioita; jotkut suosii jenkkiä ja jotkut brittiä, mutta mun mielestä ebay.co.uk -sivulta löytyy kaikista parhain valikoima.  Ja parhaalla valikoimalla tarkoitan sitä, että brittiversio kolahtaa muhun juuri siksi, että monet sivuston uumenista löytyvät brändit on mulle suomalaisena entuudestaan jollain tavalla tuttuja, ja monestihan sitä ihminen päätyy shoppaillessaan niihin tutuiksi ja turvallisiksi todettuihin merkkeihin, hih. :) Englannissa on paljon samoja suosittuja liikkeitä kuin kotimaassakin, löytyy H&M, Zara jne. Jenkkien Forever21:iin sun muihin taas en ole lainkaan perehtynyt, niin jotenkin ei tule vaatteita pahemmin tilattuakaan Amerikan maalta. Monesti jenkit myös hinnoittelee vaikkapa H&M:n vaatteet eBayssa ihan törkeän hintaisiksi, kun ne on olevinaan niin "harvinaisia" löytöjä (toki tätä jobbaamista on myös britti-eBayssa, mutta erityisesti jenkkiläisessä). Pah ajattelee tämä likka... Jenkkilästä tilatessa postikulut voi nousta aika huimiksi kun tilaat jotain vähänkin painavampaa/isompaa, vaikkapa nyt talvitakin, ja jos jotain kallista tilaa niin joutuu mahdollisesti maksamaan päälle tulli- ja alv-maksuja. Se Britanniasta (ja ylipäätään EU-alueelta) tilaamisessa onkin hienoa, ettei tarvitse murehtia, joutuuko maksamaan paketin noutaessa jotain ylimääräistä, sillä moisia maksuja ei ikinä mene. 

Vaikka Amerikan eBaysta ei tulekaan vaatteita hamstrattua, oon kuitenkin viime aikoina tilaillut sivustolta paljon roinaa - nimittäin törkeän edullisia kynsilakkoja... ja vähän muutakin kosmetiikkaa. Jos mielesi tekisi hamstrata Sokkarin kynsilakkahyllyt tyhjiksi, muttet kertakaikkiaan raaski maksaa yli viittätoista euroa yhdestä hassusta pullosta Opin lakkaa, kannattaa luottaa eBayhyn sillä sieltä ostamalla tulee säästettyä helposti yli puoletkin siitä, mitä myyntihinnat Suomessa on :) Ja siis postikuluineen päivineen! Mä oon tilannut useita kertoja tältä sekä tältä myyjältä, ja voin lämpimästi suositella. Valikoimassa on mm. Opi, China Glaze ja Color Club. Postikulut on edulliset kun huomioi, miten pitkän matkan paketti reissaa ennen postilaatikkoon kolahtamista. Toimituksessa on kestänyt yleensä muutama viikko, mutta ei kannata hermostua jos menee vähän kauemmin - usein myyjän antama arvio toimituksen kestosta on huomattavasti pidempi kuin aika, joka siihen käytännössä sitten menee. Sivulla voi lukea vaikka näin: "International buyers will receive within 20-30 days". Eli ei kannata hermostuneena mennä antamaan myyjälle negaa kun pakettia ei kuulu, vaan mieluiten odottaa vielä vähän aikaa tai ottaa yhteyttä myyjään ja kertoo tilanteestaan.

Tässä postauksessa lienee ilmennyt, että mä ostelen eBaysta lähinnä vaatteita ja kosmetiikkatuotteita, toisinaan astioita, leffoja ja cd-levyjä. Ebayn tuotevalikoimassa on kuitenkin kliseisesti ilmaistuna vain taivas rajana, enkä todellakaan osaa alkaa erittelemään, mitä sieltä nimenomaan sitten kannattaisi etsiä... mitä vain! Mun viimeisin löytö on super päheä Gremlins -magneetti :D Uusin ihastus puolestaan on macaronien tekoon soveltuva vuoka - sen aion vielä joskus ostaa! Kyseinen amatöörileipurin välttämättömyys maksaa n. 12 puntaa, kun taas Suomessa vastaan on tullut samanlainen viidenkympin hintaan.

En oikeastaan osaa hirveesti neuvoa, millaisia hakukriteereitä kannattaa käyttää, mutta jos mahdollista, kannattaa mainita haussa ainakin muutama asiaa kerralla: mitä tuotetta etsit, miltä merkiltä, minkä värisenä, minkä kokoisena.. jos laitat hakuun vaan sanan sweater tai vaikka hello kitty, niitä hakua vastaavia tuloksia on niin pilvin pimein ettei niitä jaksa hullukaan selata läpi :D Auttaa kummasti, kun tarkennat hakuasi esimerkiks näin: Topshop sweater pink. Homma helpottuu huomattavasti. 

Hmmm.. musta tuntuu, että oon kertonu kaiken oleellisen, ei tuu ainakaan mieleen mitään muuta. Jos tulee mieleen jotain kysyttävää, niin kommenttiboksi laulamaan! Koitan sitte vastailla jos vaan osaan :)

4 kommenttia:

  1. http://www.pretty.fi/urban-decay-pocket-rocket-lip-gloss-huulikiilto-p-2922.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. OMG, ai ne on peräti rantautuneet jo Suomeenkin :-D

      Poista
  2. Ei mikään tollanen marketti kynsilakka maksa 15e hei halooo :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, ei kyllä itsellä oo marketeissa osunut silmään noiden merkkien lakat, mutta kyllä esim. toi Seche Viten päällyslakka sen viitisentoista euroa normihintaisena kustantaa monissa kaupoissa. Huomauttaisin myös, että tää postaus on pian kolme vuotta vanha, eli ihan luonnollista jos hinnat on suuntaan tai toiseen muuttuneet ;)

      Poista